Premier League-ikon erkänner spelskandal

Misslyckades att slå bollen till inkast

FOTBOLL

Den förre engelske landslagsmannen Matthew Le Tissier försökte rigga ett spel under en Premier League-match 1995, erkänner profilen i sin självbiografi.

Men Le Tissier misslyckades med sin enkla uppgift att få bollen till inkast.

– Det fanns stora pengar att tjäna, skriver Le Tissier.

Foto: AP

Det är brittiska Daily Mail som tagit del av Le Tissiers självbiografi. Där erkänner Southampton-ikonen att han var inblandad i spelskandal.

I en match mot Wimbledon 1995 satte Le Tissier, tillsammans med flera lagkamrater, ihop en plan där de satsade pengar på att matchens första inkast skulle ske inom en minut. Le Tissier och hans vänner satsade stora pengar och hade tjänat upp emot 10 000 pund, drygt 113 000 kronor, om spelet gått igenom.

– Det var snyggt upplagt. Bollen skulle rullas tillbaka till mig och jag skulle skicka ut den till inkast. Det såg ut att gå som klockan. Vi gjorde avsparken, jag fick bollen och skickade den ut mot sidlinjen där Neil Shipperley fanns.

Ville inte se ut som en idiot

Men Shipperley, omedveten om vadet, lyckades hålla bollen i spel efter att Le Tissier missat sin rensning.

– Eftersom det sändes på TV så ville jag inte göra det för tydligt för att inte se ut som en idiot som missade så grovt. Så jag försökte att bara slå den precis över hans huvud. Men med så mycket hängande på det så var jag nervös och gav den inte tillräckligt med kraft.

Förste desperat få ut bollen

Efter Shipperleys räddning startade en frenetisk kamp för Le Tissiers och hans kompanjoner för att vinna tillbaka bollen och få ut den till inkast.

– Helt plötsligt handlade det inte om att vinna pengar utan vi riskerade istället att förlora en hel del. Jag har aldrig sprungit så mycket i hela mitt liv. Om det hade funnits löpanalyser då så hade min statistik varit otrolig under de minuterna jag attackerade runt planen och desperat försökte få bollen ur spel. Tillslut fick vi ut bollen efter 70 sekunder. Det räknades som neutral tid och vi varken vann eller förlorade.

Le Tissier hade en veckolön på runt 45 000 kronor när vadet lades.

ARTIKELN HANDLAR OM