”Svennis köps ut”

Källa till Sportbladet: Han är överens med Thaksin

Foto: FOTO: AFP
Jagad Han skriver fortfarande autografer i Asien, men på torsdag kan Svennis ha gjort sin sista match med Man City.
FOTBOLL

Sven-Göran Eriksson köps ut från sitt kontrakt med Manchester City.

Enligt vad Sportbladet erfar bestämdes det under ett möte mellan Thaksin Shinawatra och ”Svennis” i Bangkok i söndags.

– Båda var överens om att gå skilda vägar, säger en källa till Sportbladet.

Rykten om att Sven-Göran Eriksson, 60, ska lämna Manchester City har cirkulerat de senaste veckorna. Och nu ska Svennis och klubbens ägare Thaksin Shinawatra ha kommit överens om att gå skilda vägar.

Sedan Manchester City inledde sin Asienturné i onsdags har de båda konsekvent vägrat svara på några frågor om framtiden.

Möte i Bangkok

Men i söndags – dagen efter Manchester Citys match mot ett thailändskt all star-lag – hade Svennis och Shinawatra ett möte i Bangkok.

– Thaksin ville att Sven skulle lämna jobbet och Sven ville inte vara kvar, säger en källa till Sportbladet.

Uppgörelsen innebär att den svenske managern får ett frikostigt avgångsvederlag. Enligt vad Sportbladet erfar får Svennis – som förra sommaren skrev under ett treårskontraktet värt 28 miljoner kronor per år – behålla stora delar av lönen de kommande två åren.

Agenten nekar

Men Svennis agent Athole Still förnekar att Svennis ska ha köpts ut från kontraktet med Manchester City.

– Jag pratade med Mr Eriksson i söndags och han sa inte ett ord om att någonting sådant skulle ha hänt, säger Still.

Missnöjet med Shinawatra från ledare, spelare och supportrar i City är välkänt sedan lång tid tillbaka. Bland annat är irritationen stor över att de pengar till nya spelare som Shinawatra lovat till januari helt frös inne.

– Sven tycker att Shinawatra är oseriös, lägger sig i laguttagningar och lovar saker som sedan inte uppfylls, säger Sportbladets källa.

Sista matchen nära

Även om Shinawatra och Svennis försökt uppvisa en enad fasad utåt har sprickan mellan de två varit tydlig under den nu pågående Asienturnén. Citys besök i Thailand har handlat mer om en pr-turné för landets förre premiärminister än om att marknadsföra fotbollsklubben.

Svennis har efter mötet med Shinawatra tagit ett par dagar ledigt, men kommer att finnas med när Manchester City på torsdag avslutar turnén i Asien med att möta ett lag från Hongkong.

Enligt vad Sportbladet erfar blir matchen i Hongkong det sista Svennis gör i klubben.

FAKTA

Schismen – dag för dag

16 april

Manchester Citys ägare Thaksin Shinawatra visar öppet sitt missnöje med Svennis. För brittiska tidningar förklarar han att svenskens insats ska utvärderas efter säsongen. Han är missnöjd med både tabellplacering och publiksiffror.

27 april

Sven-Göran Eriksson och Thaksin träffas för första gången på över en månad. Till BBC har en till Svennis närstående källa uppgett att Thaksin vid mötet sagt till Eriksson att han ”inte är den rätte mannen för jobbet” och att han skulle få sparken efter att ligan slutspelats.

28 april

”Svennis” meddelar spelarna i City att han får sparken. Efter beskedet stöttar spelarna genast sin tränare.

29 april

Manchester Citys supportrar startar en namninsamling för att Svennis ska vara kvar. Två dagar senare har 9 300 människor skrivit på.

4 maj

3 000 Cityfans åker till bortamatchen mot Liverpool. De har med sig banderoller och svenska flaggor med budskapet ”SOS – save our Sven”. Ytterligare 6 000 människor har skrivit på listan.

8 maj

Svennis bekräftar att förhandlingar med Benfica pågår och att han överväger ett erbjudande.

11 maj

City förlorar avslutningsmatchen i Premier League mot Middlesbrough med 1–8.

12 maj

Svennis kopplas samman med jobbet som förbundskaptensjobbet för Mexiko.

13 maj

Manchester City åker till Asien för att spela matcher i Thailand och Hongkong.

18 maj

Enligt Sportbladets uppgifter träffas Svennis och Thaksin Shinawatra och kommer överens om att Svennis ska köpas ut från de återstående två åren av kontraktet.