Betalar ut 15,3 miljarder i lön

Nya rekordsiffror i Premier League

FOTBOLL

Lönerna i Premier League har nått nya rekordnivåer.

Totalt betalade de 20 Premier League-klubbarna 2008/09 ut 15,3 miljarder kronor i löner enligt nya siffror från revisionsfirman Deloitte.

– Det är oroande och vi förväntar oss att löneökningen fortsätter att dra ifrån intäkterna ytterligare 2009/10, säger Alan Switzer, chef för den sportekonomiska gruppen på Deloitte.

Trots finanskrisen fortsätter Premier League-klubbarna att öka sina lönekostnader. Under 2008/09 ökade lönerna med 1,5 miljarder till nya rekordsumman 15,3 miljarder kronor. Samtidigt var ökningen av klubbarnas intäkter bara knappt hälften av löneökningen.

”Drar ner lönsamheten”

– Rekordlönerna motsvarar 67 procent av klubbarna intäkter och det är oroande. Vi förväntas oss också att löneökningen fortsätter att dra ifrån intäkterna ytterligare 2009/10. Det kommer ytterligare att dra ner lönsamheten, en trend som inte kan fortsätta i all oändlighet, säger Alan Switzer, chef för den sportekonomiska gruppen på Deloitte.

11 miljarder i skatt

Men det är inte bara lönerna som bjuder på fantasisummor i den engelska fotbollen. Totalt hade 20 Premier League-klubbarna under säsongen 2008/09 en nettoskuld på 37 miljarder kronor, något som tidigare debatterats flitigt.

Men den brittiska fotbollen är även lönsam för landet. Det brittiska staten fick in totalt 11 miljarder i skatt från Englands 92 professionella klubbar 08/09. En summa som under årets säsong förväntas ha stigit med ytterligare 420 miljoner.