”Zlatan messade tillbaka”

Guidetti om stjärnlivet i Manchester city

FOTBOLL

HARRISON. Han spelar pingis med Emmanuel Adebayor, sjunger Eminem för Patrick Vieira och åker på USA-turné med en av världens största fotbollsklubbar.

Det finns sämre sommarjobb.

– Jag får nypa mig i armen ibland, var jag än tittar så ser jag världsspelare omkring mig, säger John Guidetti till Sportbladet.

Med knappt 20 minuter kvar att spela av träningsmatchen mot Sporting Lissabon viftar Manchester Citys assisterande tränare David Platt till sig den blonde nummer 60.

18-åringen tränger sig förbi Shay Given, Gareth Barry och Kolo Touré på avbytarbänken och gör en high five med Emmanuel Adebayor innan han blir inbytt mot brassen Jo.

På planen går han upp i en luftduell mot Pedro Mendes och sticker på en djupledsboll från Wayne Bridge.

Klapp på huvudet

Efter slutsignalen klappar tränaren Roberto Mancini honom på huvudet.

Det är inte så konstigt om John Guidetti tycker att allsvenskan, Brommapojkarna, Grimsta och väggspel med Pär Asp plötsligt känns väldigt avlägset. Under en några veckor lång USA-turné har han tränat, spelat och levt tillsammans med några av fotbollens största stjärnor.

– Det är en underbar klubb att vara i, det är så fantastiskt många duktiga fotbollsspelare. Det är otroligt stort att vara med här, säger Guidetti när Sportbladet möter honom efter matchen mot Sporting Lissabon.

– Jag satt och tänkte på det i dag, att vi spelarmässigt nog är det tredje starkaste laget i världen efter Barcelona och Real. Det är bara kul att vara med i en sådan här klubb.

Har storstjärnorna tagit väl hand om dig?

– Alla har tagit hand om mig på bästa sätt, speciellt Adebayor. Han är en underbar kille, vi brukar spela pingis tillsammans. Men alla är underbara. Dom har tagit hand om mig och styrt upp allt.

Micah Richards berättade att ungdomarna i truppen fick uppträda framför resten av spelarna?

– Ja, och jag tog ju hem priset. Det var dags att vinna det där. Det var Shay Given, Patrick Vieira och en ledare som var domare. Dom hade satt upp storbildsskärm och grejer. (Craig) Bellamy sa till att a-lagsspelarna skulle sätta lite pengar och att vinnaren skulle ta hem allt. Jag började med att sjunga ”Waka Waka” med Shakira, sen gick det till kvalomgång. Då fick jag avgöra med Eminem. Det blev lite shoppingpengar för mig, så det var skitkul.

”Satsar lite också”

– Man får respekt direkt i laget om man inte går upp på scenen och är tyst, utan satsar lite också. Om du vill bli en bra fotbollsspelare gäller det att ha bra självförtroende. Det är så att jag vill att det ska vara.

Hur är vardagen annars, vid sidan om planen?

– Alla tar hand om mig på ett underbart sätt. Patrick Vieira är bra polare med Zlatan så jag fick skicka ett SMS om att jag är på träningsläger med Vieira. Zlatan sa tillbaka att ”se till att han tar hand om dig, annars så bryter jag benen på honom”, haha.

– Men jag är inte bara här för att ha kul, utan för att satsa också. Att visa vad jag kan.

Det är en hyfsad konkurrens?

– Det är otroligt svårt att vara i den här klubben. Men jag får jobba på och jag tror inte att det är omöjligt att jag är där uppe en dag. Jag är fortfarande bara 18 år och jag hoppas att jag kan vara där en dag. Jag får rådgivning av alla, de säger hur jag ska göra.

– Jag ser det otroligt positivt, jag satsar bara på att utvecklas varje dag som går. Jag försöker ta in så mycket som möjligt av de här anfallarna, det är Bellamy, Adebayor och Tevez kommer snart. Jag försöker suga upp allting som en svamp och sen när jag får chansen försöker jag visa vad jag kan.

Är det en svår balansgång, att ta för sig och samtidigt visa respekt?

– Nä, om det smäller så smäller det. Sen om det är någon som säger ”John, gör så här istället” eller ”John, sätt dig längst fram i bussen”, då sätter man sig längst fram i bussen. Det är inget snack om det. Det gäller att visa respekt på det sättet. Men när man kommer till planen så handlar det om att prestera.

Vad har varit resans höjdpunkt, så här långt?

– Det var otroligt stort att få spela den här matchen (mot Sporting Lissabon). Det är bara kolla vilka jag spelar mot, det är Postiga, Maniche, Mendes. Det är världsspelare på andra sidan också. Det är kul att visa att jag håller på den här nivån. Jag tryckte till Pedro Mendes så han ramlade, men jag tycker inte att det var frispark, haha.

Hur tänker du inför hösten. Vill du helst spela a-lagsfotboll?

– Jag får se, jag tar ett steg i taget. Nu kör jag ju a-lagsfotboll när jag tränar med dom här killarna. Det är ju de bästa spelarna i världen som är med. Till höger står Patrick Vieira. Jag satt i planet hit och kollade VM-krönikan från 2006, med finalen Frankrike–Italien. Fan, han är ju en jäkla legend. Det är otroliga spelare. Man sitter och lyssnar på deras storys och så. Jag njuter av stunden, säger John Guidetti.

FAKTA

GUIDETTI OM...

...Citys ungdomsverksamhet:

– City har en väldigt bra ungdomsverksamhet. Det ska man också veta, att de tar in alla de bästa ungdomsspelarna från hela världen. Så att jag är här, bara det är otroligt stort. (Alex) Nimley som kom in i matchen (mot Sporting) har spelat U20-VM, bland annat. Han gjorde debut i Premier League i fjol. Men för mig är det bara att fortsätta jobba och hålla fötterna på jorden.

...sina 20 minuter mot Sporting:

– Det såg kanske ut som om jag fick pressa lite ensam. Men jag fick ju mina 20 minuter och då kan jag inte bara backa hem. Jag har de där 20 minuterna på mig att visa vad jag kan, då måste jag skita i de andra och försöka visa. Tevez jobbar ju sådär också och Tevez är omtyckt av managern, så då kan det inte vara fel att göra likadant. Så jag gick ut och körde järnet.

...om skillnaden mellan BP och City:

– Alltså, jag vill inte gå in på det...

Som sagt, det är väl bara kolla spelare för spelare. BP är ju en otroligt bra klubb och allsvenskan är inte dålig, men det här är Premier League, en annan nivå. Det är en Premier League-klubb som satsar på att ta hem titeln. Det är annorlunda, kan jag säga.

...om framtiden:

– Det var nyttigt att spela i BP. Jag vill åter-igen tacka dom, det var otroligt stort att få spela med dom. Men nu är jag här och jag har nummer 60 och det står Guidetti på ryggen. Men jag ska försöka krympa det numret i framtiden.