”Daniel Sjölund var skillnaden”

Finländaren hyllades av Rydström efter comebacken

FOTBOLL

KALMAR. Han hade inte spelat en match på ett helt år. Comebacken blev som en saga – Daniel Sjölunds succéinhopp låg helt bakom Djurgårdens tunga skräll i Kalmar.

– Hösten kan bli vår. Vi ser starka ut nu, säger Sjölund med ett brett leende.

Foto: bildbyrån
Daniel Sjölund rycker förbi Henrik Rydström. Det gav 1–0 till Djurgården mot Kalmar.

Två trasiga knän, två operationer och en krånglande hälsena. Den finske landslagsspelaren har ett ”helvetesår” bakom sig.

Men nu vill han inte titta bakåt – utan framåt.

– Jag är redo att starta matcher nu. Jag hoppas jag får chansen snart från start och sedan får spela så länge som jag orkar. Precis som Mattias Jonson gör nu, säger Daniel Sjölund.

Härlig passning

Och visst kan man förstå Daniel Sjölund. För det var en spelsugen 27-åring vi fick se på Fredriksskans när han bytte av Mattias Jonson med en halvtimme kvar av matchen. Sjölund skötte alla bollkontakter helt rätt och var mannen bakom det oväntade segermålet. Den rutinerade finländaren var framme och stal fräckt bollen av Kalmar FF-kaptenen Henrik Rydström.

Sedan svarade Sjölund för en underbar yttersida som helt friställde Philip Hellquist. Hellquist kunde sedan enkelt chippa in bollen framför en utrusande Petter Wastå i Kalmar-målet.

Sjölund låg sedan bakom ytterligere ett vasst Dif-anfall och var – trots endast 30 minuter på planen – matchens lysande stjärna. Och han blev hyllad av alla:

– Med en hel Daniel Sjölund får vi en dimension till i vårt spel, sa tränaren Lennart Wass.

Landslaget lockar

– Daniel Sjölund gör ett förbannat bra inhopp. Han var skillnaden mellan lagen den här gången, sa KFF-kaptenen Henrik Rydström.

Daniel Sjölund ser fram mot hösten:

– Får jag starta matcher så har jag chans att ta tillbaka min plats i landslaget. Vi möter Belgien i augusti, kanske är jag med då.

Du är tillbaka, Mattias Jonson är hel och ni ser helt plötsligt ut att vara på uppgång. Blir det här Djurgårdens höst?

– Ja, det tror jag absolut, hösten kan bli vår. Nu har vi endast en spelare skadad och den konkurrenssituationen vi har nu gynnar så klart oss, säger Daniel Sjölund, som mitt under ”helvetesåret” skrev på ett nytt treårskontrakt med Djurgården.

– Jag gillar Stockholm och jag gillar Djurgården, det var ett enkelt val.

FAKTA

Tre tunga skador

April 2008:

Daniel Sjölund drabbas av en mystisk sjukdom som gör att han rasar i vikt. Det höll honom borta från fotboll i över två månader.

September 2009:

I en kvalmatch mot Azerbajdzjan skadade Sjölund sitt knä. Det gjorde att han missade slutet av säsongen då Djurgården kämpade för att slippa nedflyttning.

Mars 2010:

Sjölund var på väg tillbaka från sin knäskada och förväntades spela i matchen mot Brommapojkarna, men på en träning skada sig han igen. Den här gången var det hälsenan som spökade. Skadan tvingade Sjölund till vila fram till juli.