Engelska supportrar välkomnar homosexuella

Undersökning överraskar brittiska forskare

FOTBOLL

Just som prideveckan är igång som bäst kommer ett positivt besked till homosexuella fotbollsspelare:

Kom ut ur garderoben och in på planen.

Det visar en undersökning bland fotbollssupportrar i England där endast sju procent tycker att homosexuella inte har någon plats i fotbollen.

Justin Fashanu.

Fotbollsvärlden har, inte minst i England, varit minst sagt homofob, och exemplen på öppet homosexuella spelare är lätträknade.

Justin Fashanu, som spelade för Nottingham, är den enda professionella spelaren som kommit ut i England och det ser likadant ut i stort sett världen över.

Men kanske är en förändring på gång. Enligt en brittisk undersökning där 2 000 fotbollssupportrar fått svara på frågor, ansåg endast sju procent att homosexuella inte var välkomna inom fotbollen.

”Drar skam över fotbollen”

Bakom undersökningen står kultur-, medie- och idrottsprofessorn Ellis Cashmore och sociologilektorn James Cleland.

– Den största överraskningen var att vi fick det jag skulle kalla en motintuitiv respons, och det var att 93 procent sade att de ansåg att det inte borde finnas homofobi inom fotbollen, att den borde bekämpas och att den drar skam över fotbollen, säger Cashmore till Reuters.

– Många säger att de skulle föredra att homosexuella fotbollsspelare kom ut, för då skulle homofobin minskas.

Jämför med rasismen

Cashmore jämför dagens homofobi med den rasism som plågade den brittiska fotbollen på 70- och 80-talet, ett problem som i dag nästan försvunnit helt, och Cashmore tror på en liknande utveckling för homosexuella.

– Frågan är bara när en homosexuell ska komma ut. Fansen själva är av åsikten att 'ja, vi vet att det finns spelare som är gay och varje vecka tittar vi på spelare som är gay, men det gör oss faktiskt inget'.

Cashmore menar också att det finns en ny generation av fans, spelare och tränare som skulle välkomna homosexuella inom sporten.

Fashanu begick självmord

– De bryr sig inte om någon sexuell läggning. Men givetvis lever spelarna med ett arv, och det arvet har blivit en stor börda för fotbollen, säger Cashmore och fortsätter resonemanget.

– Det kommer att bli extremt svårt för den förste aktive spelaren att komma ut. För en spelare som kommer ut efter karriären är barriären inte lika svåröverkomlig.

För Justin Fashanu blev öppenheten inte någon framgång. Han kom på kant med tränaren och anklagades senare för att ha våldtagit en 17-årig pojke. 1998 tog han sitt liv.

ARTIKELN HANDLAR OM