Kinesiska staten leder kampen om Liverpool

Hodgson kan få över 1,5 miljarder att handla för

FOTBOLL

I går Syrien.

I dag talar i stället allt för att Liverpools nya ägare blir den kinesiska staten.

Roy Hodgsons sägs få drygt 1,65 miljarder kronor att handla spelare för.

Foto: ap
Turerna kring eventuella nya ägare till Liverpool är många.

När säsongsstarten rycker närmare ökar också spekulationerna om vem som köper loss Liverpool. I går berättade representanter för syriske affärsmannen Yahya Kirdi att de låg i slutförhandlingar med Liverpools amerikanska ägare. Tom Hicks och George Gillett sägs föredra Kirdis bud, eftersom det skulle ge amerikanerna möjlighet att lämna Liverpool med en god vinst på fickan.

Men enligt de engelska tidningarna i dag är det långt från sanningen. Budet från Syrien lär inte gå igenom.

Har sålt aktier

I stället är det den kinesiska staten, genom sitt investmentbolag CIC (Chinese Investment Corporation), som nu bara verkar vara dagar från ett övertagande.

The Guardian rapporterar att företaget, lett av affärsmannen Kenny Huang, har ägnat de senaste två veckorna åt att sälja av aktier i andra företag för att kunna betala hela Liverpools skuld.

Kineserna har enligt rapporten nu 351,4 miljoner pund i cash, vilket ner till decimalen är samma summa som Liverpools skuld. Vilket också är den summa som källor inom föreningen sagt att Liverpool kostar att köpa loss.

Fler spekulanter

New York-baserade Rhone Group och Kuwaitfamiljen Al-Kharafi sägs också ligga i förhandlingar om att få köpa loss den engelska storklubben, men det är CIC som är närmast.

Roy Hodgson varnar dock för att nya investerare inte alltid betyder succé.

– Real Madrid spenderade en otrolig förmögenhet på två eller tre spelare i fjol. Och det gav dem ändå inte vad de ville ha. De vann inte Champions League. De gick inte ens till semifinal. Och de vann inte den spanska ligan eller spanska cupen heller. I rest my case.