Från hemlös till United – på två månader

Historien om årets mest osannolika fotbollssaga

Foto: AP
FOTBOLL

För två månader sedan levde Tiago Correia tillsammans med 80 andra pojkar i ett räddningshem för hemlösa ungdomar i Portugal.

Nu har Manchester United köpt 20-åringen, kallad Bebe, för 85 miljoner kronor och den hemlöse portugisen över en natt blivit mångmiljonär.

– Det är en saga när du läser om hans bakgrund. Men det är sådant här som kan hända när du hittar någon med riktigt stor potential, säger Uniteds manager Sir Alex Ferguson.

Bebe föddes i en förort till Lissabon under fattiga förhållanden och lämnades som tioåring över till en organisation för hemlösa barn sedan hans föräldrar inte längre kunde ta hand om honom. Stora delar av sin fritid spenderade den lilla pojken på stadens gator med en fotboll.

”Lärt sig allt på gatorna”

– Han kommer från fotbollen på gatorna. De här spelarna brukar komma fram genom klubbarnas ungdomslag men han har ingen av den träningen. Han är en gammaldags spelare. Han har lärt sig allt han vet på gatorna och har en naturlig kreativitet som är oberäknelig och skiljer honom från mängden, Jorge Paixao, Bebes tidigare coach i division 2-klubben Estrela Amadora, till AP.

De fick upp ögonen för talangen efter en turnering i Bosnien 2008. Det hem för hemlösa barn där Bebe bodde bjöds då in av det tyska sociala närverket Street Football World. Turneringen består av lag från organisationer som arbetar med social utveckling genom fotboll och spelas fem mot fem på planen med matcher över tio minuter. Den unge portugisen fick där alla blickar på sig efter att ha gjort 40 mål på sex matcher.

Betalar 85 miljoner

För två månader sedan tog Bebe nästa steg i karriären när han lämnade hemmet efter tio år för Portugals högstaserie och ett kontrakt med Vitoria Guimaraes. De betalade 475 000 kronor för talangen och har nu alltså även de gjort en stor affär.

För i dagarna ringde storklubben Manchester United upp och erbjöd 85 miljoner kronor för 20-åringen. En ofattbar summa för klubben som har en totalt budget på 104 miljoner per säsong.

Ofattbart även för Bebe som genom en signatur på ett papper gjort resan från hemlös till miljonär på två månader.

–Det är en dröm som blivit verklighet, säger portugisen.

Även Manchester United har svårt att tro på 20-åringens fantastiska resa.

”Kom från ingenstans”

– Han kom verkligen från ingenstans på flera sätt. Vi har följt honom men det var först för någon vecka sedan som han verkligen slog igenom. Han är en spelare med potential och en stor del av Manchester Uniteds fokus är på att hitta spela med potential, säger Uniteds vd David Gill.

Den stora frågan är nu hur Bebe kommer att hantera det nya livet i England med ofattbara ekonomiska tillgång jämfört med uppväxten i Lissabons förorter? Men prästen Arsenio Isidoro, som tog hand om Bebe på hemmet i Portugal, är inte orolig.

– Han har alltid varit väldigt disciplinerad och en väldigt hårt arbetande människa. Men han kunde klaga när det var hans tur att diska upp efter de 80 pojkarna.