BLACKPOOL BRINNER

Sagan fortsätter – lilleputt- lagets storseger i premiären sätter staden i extas

Foto: getty images
I 76:e minuten avslutade Alex Baptiste målkalaset med sitt 4–0-mål. Obs! Bilden är ett montage.
FOTBOLL

Ägaren är dömd för våldtäkt, klubben har en arena som knappt är större än Stora Valla i Degerfors och kommer från en stad med Englands lägsta medellivslängd.

Blackpool FC har oddsen emot sig – men visade i går att de blir att räkna med i Premier League.

– Jag känner mig som Peter Pan. Det är fantastiskt att se vårt namn bland alla stora lag, säger managern Ian Holloway.

Om fotboll kan återspegla sin omgivning och om en klubb kan vara en måttstock för levnadsvillkoren i en stad – då heter den staden Blackpool.

Både Blackpool FC och den lilla kuststaden i nordvästra England har haft sina glansdagar, men minnena av dem har långsamt förtvinat i takt med att de idrottsliga och kulturella landskapen ritats om.

När maxlönerna inom engelsk fotboll slopades för snart 50 år sen fick småstadsklubbarna allt svårare att hänga med.

Klubben rasade

När turismen exploderade på 1960-talet fick semesterorten Blackpool konkurrens från Medelhavsländernas mer pålitliga väder.

Staden Blackpool blev allt sjaskigare.

Dess fotbollsklubb rasade i ligasystemet.

Men allt är inte nattsvart i Lancashire längre.

Recession och en usel växlingskurs med euron har på nytt gjort Blackpool till en turistort – även om besökarna till största delen utgörs av dem som inte har råd att åka till Mallorca.

Och Blackpool FC har på ­senare tid utvecklats till en av fotbollseuropas vackraste sannsagor.

Ordföranden Karl Oyston har lagt grunden för resan som framgångarna till trots också har kantats av tragik.

Karls pappa Owen köpte klubben i slutet av 1980-talet men dömdes till sex års fängelse 1996 efter att ha våldtagit en modell från en agentur han själv var delägare i.

Hjälpte mamma

Frun Vicki tvingades ta över klubben innan hon la över ansvaret på sin motvillige son.

– Jag spelade rugby i skolan och hade inget intresse av klubben. Men jag tog på mig ansvaret för att hjälpa min mamma. Hon var satt under orättvist mycket press, säger Karl Oyston.

Med Karl vid rodret fick Blackpool en riktning.

Han skar i spelarbudgeten, renoverade arenan och gjorde klubben attraktiv nog för den lettiske miljardären Valery Belokon som 2006 köpte en fjärdedel av klubbens aktier.

Pengarna gav ekonomisk stabilitet.

Karismatisk

Klättringen kunde börja: från femtedivisionen i början av 2000-talet, via division 2 och League One var laget 2007 framme i Championship.

Efter att managern Simon Grayson etablerat Blackpool i andradivisionen ersattes han av den karismatiske Ian Holloway som genast fick en halv miljon pund att värva för. Valet föll på Glasgow Rangers Charlie Adam.

Blackpool hade fått sin symbol­spelare.

Den 22 maj i år skickade han in en frispark från 30 meter när Blackpool slog Cardiff på Wembley i den avgörande kvalmatchen till Premier League.

Låg profil

Segern kvalificerade klubben för spel i den högsta serien för första gången på 39 år och är uppskattningsvis värd 90 miljoner pund.

Det vore lätt att gripas av hybris, men Karl Oyston försäkrar att klubben ska behålla sin låga profil även bland de riktigt stora.

– Vi kan lägga varenda penny vi har på spelarköp och höga löner och ändå åka ur. Jag är helt övertygad om att vi inte ska förändra den policy vi haft de senaste elva åren. Det var den som tog oss hit från första början.

Småskaligheten gör att Blackpool betalar hela sin trupp runt 200 000 pund i veckan – mindre än vad Manchester City lägger på sin sommarvärvning Yaya Touré.

Och inledningen av Premier League ger Karl Oyston rätt.

I går åkte Blackpool till Wigan och lekte hem en 4–0-seger.

– Jag tror inte någon av oss i våra vildaste fantasier hade kunnat drömma om det här. Jag är stolt över grabbarna. Deras arbetsmoral var fantastisk, säger Ian Holloway.

Källor: Daily Mail, Sky Sports

FAKTA

Blackpools premiärseger – ett historiskt ögonblick

Det här var den näst största premiärsegern av en nykomling någonsin. Den största sedan Boltons 5–0-seger mot Leicester City 2001.

Det var också Blackpools största seger i toppdivisionen på 44 år sedan 5–1-segern mot Southampton i december 1966.

Gary Taylor-Fletcher fick igår äran att göra Blackpools första Premier League-mål någonsin. Och med det har han nu gjort mål i Englands alla fyra divisioner.

Källa: Infostrada