Från härbärget till Old Trafford

FOTBOLL

Förra veckan kom beskedet att Manchester United värvat Tiago Manuel Dias Correia även kallad Bébé.

Vem? Undrade många. Senare under veckan rapporterade tidningar runt om i världen om en fantastisk historia.

– Det är som en saga om man läser om hans bakgrund, säger Uniteds manager Alex Ferguson till Soccernet.

Tiago Manuel Dias Correia, eller Bébé, är tjugo år, härstammar från Cap Verde, är uppväxt i ett härbärge för ungdomar och har representerat Portugal i den europeiska gatufotbollsfestivalen. Det var 2009.

Nu, 2010, ska han representera Manchester United i Premier League – en av världens största fotbollsklubbar. Han ska konkurrera med storstjärnor som Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Michael Owen och Chicharito.

– Jag är väldigt glad. Jag har haft en dröm om att spela för en storklubb. Den drömmen har blivit sann, säger Bébé till BBC.

Men vägen dit har varit lång och inte alltid lätt. Tiago Manuel Dias Correia föddes i en förort till Lissabon av fattiga föräldrar som inte hade råd att behålla honom. Bébés nya hem blev Casa do Gaiato i närliggande staden Loures – ett härbärge för barn och ungdomar vars föräldrar inte kan ta hand dem.

”En väldigt enkel person”

Under sin tid i Casa do Gaiato började Bébé spela fotboll för det lokala laget i Loures.

Men Bébé representerade inte bara sitt klubblag. Han följde även med Cais, en organisation som ger ut en tidning som liknar Situation Stockholm och som försöker använda fotboll för att få hemlösa barn bort från gatan, till Bosnien för att delta i den europeiska gatufotbollsfestivalen.

– Han är en väldigt enkel person som inte hade så mycket, men under turneringen gjorde han ett stort intryck på mig. Han var laget, men försökte inte hela tiden att hålla i bollen. Han försökte involvera de andra i spelet. Det är bilden jag har av honom, säger Henrique Pinto som är chef på Cais.

Månader efter turneringen i Bosnien kontaktade division 3-laget Estrela de Amadora Bébé. Han skrev på för dem sommaren 2009.

Men tiden i den nya klubben blev inte lång. När försäsongen startade i år hade Bébé bytt klubb till Vitora de Guimaraes i Portugals högstaliga.

Vistelsen i Vitoria blev ännu kortare än i Estrela de Amadora. Efter fem veckor och fem mål på sex träningsmatcher meddelade Manchester United att de värvat en ung portugis med artistnamnet Bébé. Men få verkade veta vem han var.

– Han är en spelare vi följt, men han dök upp på scenen på riktigt för några veckor sedan. Vi tittade på honom och pratade med ett antal människor om honom, sen genomförde vi övergången, säger Uniteds vd David Gill till The Independent.

En av personerna ska ha varit Alex Fergusons förra assisterande tränare Carlos Queiroz som nu är förbundskapten i Portugal. Han rekommenderade Bébé för sin gamla klubb.

– När man upptäcker någon med potential brukar vi oftast bedöma dem under en längre tid, men vi scoutar Portugal och han är begåvad och har otrolig instinkt. Materialet finns där, säger Alex Ferguson till Soccernet.

”Han har färdigheterna”

När bollarna väl sattes i rullning gick det snabbt. Snabbare än vanligt när det gäller spelarövergångar för Manchester United. En anledning var att andra lag började bli intresserade.

– Andra klubbar började kretsa runt pojken, så vi tog ett snabbt beslut. Varför kör vi inte för det? Han har färdigheterna och jag är säker på att vi kan arbeta med det. Han är ung och vi är bra med unga spelare. Det är anledningen, säger Ferguson.

Har rätt inställning

Nu väntar ett helt nytt liv för Bébé. Ett liv som skiljer sig mycket från livet i Casa do Gaiato. Ferguson är övertygad om att det kan ta tid för honom att anpassa sig till livet och spelet i England.

– Han pratar inte engelska. Det måste vi göra något åt och vi måste låta honom anpassa sig till livet här.

Henrique Pinto tror att Bébé måste hålla fötterna på jorden för att lyckas i sitt nya liv.

– Det är lätt att glömma var man kommer i från och att distraheras av saker som skiner som man senare märker inte är gjorda av guld, säger han till BBC.

Men han tror samtidigt att sin landsman har den inställning som krävs för att klara av sitt nya liv som fotbollsproffs i England.

– Institutionen (Cais) är baserad på mänskliga rättigheter, vara enkel och ärlig och att jobba som ett lag. Det är något som förs vidare till människor som bor här. Jag tror inte att Bébé kommer bli en person som Ronaldo, som jag inte gillar.