Officiellt: Liverpool sålt till Boston Red Sox ägare

Styrelsen accepterade budet efter internt bråk.

FOTBOLL

Trots interna stridigheter blev det på onsdagsmorgonen klart att Liverpool säljs.

Köpare är det amerikanska sportkonsortiet New England Sports Ventures som bland annat äger Boston Red Sox.

På onsdagsmorgonen bekräftade Liverpool att styrelsen accepterat ett bud på klubben från New England Sports Ventures. Ägaren heter John W Henry och är en av de största profilerna inom baseballen. När han tog över Boston Red Sox bröt han en 86 år lång förbannelse. 2004, två år efter Henrys inträde i klubben, vann Red Sox World Series för första gången sedan 1918. 2007 upprepade klubben succén.

"Jag är glad över att vi lyckats slutföra försäljningsprocessen som varit noggrann och lång. Styrelsen bestämde sig för att acceptera NESV:s förslag på grund av att de på bästa sätt mötte de kriterier vi ursprunglingen satt för en passande ny ägare. NESV:s filosofi handlar bara om att vinna och det har de visat med Boston Red Sox", skriver styrelsen på Liverpools hemsida.

John W Henry har skapat sin förmögenhet på så kallade hedgefonder. Innan finanskrisen rapporterades hans förmögenhet överstiga 5.5 miljarder, enligt Liverpool Daily Post. I Boston är han lite ut av en hjälte. Henry har pumpat in pengar i Red Sox och renoverat klubbens arena.

Liverpool kallade till ett extrainsatt styrelsemöte på tisdagskvällen. Anledningen: Klubben hade mottagit två nya miljardbud. Enligt BBC Sport kom det andra budet från Asien. Men från vem eller vilka det nobbade budet kom har ännu inte meddelats. Det finns ännu inga uppgifter på det accepterade budets storlek.

– Båda skulle krympa skuldberget väsentligt och ge tillbaka de nuvarande ägarna deras ursprungliga investering, sa en källa till BBC.

Motsatte sig budet

Men de nuvarande ägarna, Tom Hicks och George Gilett, motsatte sig budet som de anser inte ger dem tillräckligt betalt, skriver ESPN. På kuppartat manér försökte de på tisdagskvällen få bort två styrelsemedlemmar från klubben. En aktion som alltså misslyckades.

"Före mötet försökte ägarna – Tom Hicks och George Gilett – få bort klubbdirektören Christian Purslow och marknadschefen Ian Ayre från styrelsen och ersätta dom med Mack Hicks (Tom Hicks son) och Lori Kay McCutcheon (en av Hicks anställda)", skriver Liverpool i ett officiellt uttalande.

Den amerikanska ägarduon har varit hårt kritiserad av Liverpools fans. Missnöjet har eskalerat på grund av Liverpools usla säsongsinledning. Liverpoolfans lär fira att ägarnas kuppförsök mot styrelsen verkar ha misslyckats.

Kraftigt skuldtyngda Liverpool har varit till salu sedan april.

De 3 senaste Liverpool–klippen

ARTIKELN HANDLAR OM