Sportbladets panel: Premier League-koll

Sportbladets profiler håller koll på engelska fotbollen

FOTBOLL

1. Gareth Bale är spelaren på allas läppar just nu och superklubbarna sägs stå i kö. Har Tottenham status nog för att kunna stå emot?

2. Manchester City förlorade mot Lech Poznan och i pressen handlar det om fylleskandaler och spelaruppror. Är slaget förlorat för Roberto Mancini?

3. Arsene Wenger drar paralleller till Thierry Henry när han beskriver den formtoppade Theo Walcott. Kan den nuvarande nummer 14 bli lika bra som den förra?

Peter Wennman

1 Ja, jag tror det. Ett par säsonger till, i alla fall. Men det handlar väl mest om att grabben själv fortfarande är så oförstörd bland alla pengakåta, själviska, partajande, bortskämda stjärnor. Han har ingen brådska. Just nu är han bara glad över att få spela fotboll. Jag tror banne mig han skulle lira gratis. Men vi vet ju: snart kommer en ny agent in i bilden och snurrar till hela Bales värld.

2 Det börjar luta kraftigt åt det hållet. De närmaste dagarna avgör. City har West Brom borta i morgon, stryk där och Mancini kan vara borta redan innan derbyt mot United på onsdag. Men två segrar kan också köpa honom mer tid. Frågan är: vem ska City ha i stället? Vem kan hantera den här brokiga samlingen?

3 Nädå. Det där var bara ett sätt för Wenger att sätta en vitaminspruta i rumpan på Theo och visa honom sitt förtroende. Wenger använder media smart ibland. När Henry var som bäst höll han en klass som Theo aldrig kan uppnå.

Erik Niva

1 Ja, på kort sikt är det inga som helst problem. Bale har ett långtidskontrakt, trivs bra i klubben och har själv försäkrat att han har för avsikt att spela i Spurs i flera år till. Klubben är dessutom förhållandevis ekonomiskt stark, i en tid då de flesta av Europas största klubbar har mindre transferbudgets än tidigare. I januari kommer absolut ingenting att hända. För att Bale ska lämna Tottenham krävs nog att klubben missar Champions League två eller tre år i följd.

2 Nej, det är det såklart inte, även om pressen på honom växer.

3 Det slarviga reflexsvaret är ju att hånskratta åt möjligheten, men jag tror faktiskt att det är att göra det för enkelt för sig. För ett halvår sedan tycktes Walcotts karriär ha nått en återvändsgränd som det var tveksamt ifall han överhuvudtaget skulle lyckas manövrera sig ut ur. Sedan dess har han gjort det mesta rätt; reagerat bra på VM-petningen, breddat sitt speltekniska register och bättrat på effektiviteten i sina aktioner. Förmodligen är han för långt efter i bollbehandling och spelintelligens för att någonsin nå upp till Henrys högsta höjder, men å andra sidan har Walcott en snabbhet som gör att han aldrig är ofarlig i något enda matchmoment.

Oskar Månsson

1 Ja, det verkar faktiskt så att döma av det som Bale själv säger till tidningarna. Trots att han inte är mer än 21 år känns han som väldigt mycket Spurs i hjärta och själ. Men fortsätter den exceptionella utvecklingen lär de allra största klubbarna göra allt för att köpa loss honom under sommarmånaderna.

2 Jag funderar mer på om slaget är förlorat för Manchester City i dess nuvarande form. I vinter hinner man som mest med några quick fixes och frågan är om det hjälper att sparka tränaren då. Däremot lär man få riva halva bygget till nästa säsong och lägga en ny grund… ja, en gång till alltså.

3 Nej, Walcott har en för svag fotbollshjärna för det. När allting stämmer för honom, när varje steg, rörelse och instinkt kommer direkt från ryggmärgen hör han utan tvekan hemma i absolut världstopp men alltför ofta kommer det svackor som han inte klarar av att hantera fullt ut. Får Theo en fin karriär? Ja. Blir Theo en ny Thierry? Nej.

Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM