”Chelsea har Terry – vi har Jonas Olsson”

Svensken har vuxit till en av ligans viktigaste spelare: ”Glad att det inte är tvärtom”

Foto: BILDBYRÅN
ovärderlig West Bromwich är beroende av att Jonas Olsson är hel för att laget ska prestera. Åtminstone har det varit så hittills den här säsongen. Men nu får laget klara sig utan sin backklippa på grund av en ömmande hälsena.
FOTBOLL

BIRMINGHAM. Premier League-höstens viktigaste spelare?

Förmodligen pekar du väl på en Carlos Tévez i Man City, kanske en John Terry i Chelsea eller en Steven Gerrard i Liverpool.

Men så spelar du inte heller i West Bromwich.

Här oroar sig en hel skrällklubb just nu över en skadad svensk hälsena.

Skrällmatematik från mellersta England.

Hittills har West Bromwich Albion spelat åtta Premier League-matcher med Jonas Olsson i mittförsvaret den här hösten. Det har fört med sig fyra vinster, tre kryss och en enda förlust.

I tre matcher har de saknat svensken. De har förlorat alla.

Poängsnitt med Jonas Olsson på plan: 1,88. Champions League-form.

Poängsnitt utan Jonas Olsson: 0,00.

– Det låter ju ganska dramatiskt när du lägger upp det så, men statistik berättar ju aldrig hela sanningen om fotboll.

Jonas Olsson sitter på ett av sina stamfik i centrala Birmingham, med en kaffekopp i handen och en hälsena som inte vill sluta ömma. Han reflekterar en sekund innan han själv tar upp tråden.

– Men med det sagt... Jag är ju väldigt, väldigt glad över att det inte är tvärtom. Något betyder det väl.

Med blotta ögat ser man inget som helst fel på Jonas Olsson. Inga kryckor, ingen hälta, inte ens någon skyddande sko.

– Det har aldrig känts som någon särskilt allvarlig skada, det är bara att den vägrar ge med sig. Vi har försökt med injektioner och allt, men det är en känslig del av kroppen och måste tydligen få ta den tid det tar.

Beskedet om att vice-kaptenen nu riskerar att bli borta i över en månad var smått katastrofalt för West Bromwich.

Just nu tillhör svensken de spelare som betyder allra mest för sitt Premier League-lag.

Det är inte han själv som säger det och det är inte ens vi journalister – det är hans egna lagkamrater.

– Han är en sådan ledare som varje lag behöver. Han är alltid på oss, ser till att vi inte tappar koncentrationen. Chelsea har John Terry och Manchester United har Rio Ferdinand – jag skulle säga att Jonas är vår motsvarighet.

Tar stort ansvar

Trixige vänsteryttern Jerome Thomas är fostrad i Arsenal, på den tiden då backlinjen fortfarande bestod av fyra engelsmän. Han jämför Olsson med en av den brittiska fotbollshistoriens allra mest klassiska lagkaptener.

– Ja, han är samma typ som Tony Adams var i det gamla Arsenal. De har liknande ledaregenskaper.

Olsson blev lagkapten för Landskrona redan som 21-åring. Att gå i täten och ta ansvar är något som han alltid haft med sig – ändå är just ledarbiten det första han väljer att prata om när han beskriver sin utveckling de senaste säsongerna.

– Det är nog det viktigaste som hänt med mitt spel sedan jag kom till England, just att jag har gått framåt väldigt mycket vad gäller att leda på planen. Nu gör jag det med en bättre tanke bakom. Försvarsspelet här handlar väldigt mycket om att skydda boxen, att jobba tillsammans som en enhet. Värderar man ett enda läge fel eller hamnar i en enda position som inte är 100-procentig mot en Drogba eller en Torres, då går det så snabbt att man släpper in ett mål direkt. Man måste vara väldigt klar och effektiv i kommunikationen, dirigera de andra – annars går det nästan inte att spela mittback här.

Vi har pratat ett bra tag om orsakerna till West Bromwichs oväntade framgångar – den inpräntade tron på det egna spelsättet och värvningspolicyn som följer därpå, den mentala träningen, den förbättrade fysiken – när Olsson kommer med en annan sorts sammanfattning.

– Napoleonkomplexet präglar väl egentligen hela vårt lag. Väldigt många spelare är såna som inte riktigt lyckades i andra klubbar eller såna som fått sin utveckling avstannad av skador... Det finns en enorm vilja att bevisa att vi hör hemma häruppe.

För egen del också?

– Absolut, absolut. Det är en av mina klart starkaste drivkrafter. Så länge jag kan minnas har det alltid funnits kritiker som sagt att jag aldrig skulle lyckas, att jag var för kantig eller för klumpig eller vad som helst... Det händer ju att man tänker: ”Nu är jag i Premier League – var är ni?”.

Har det någonsin hänt att du tvivlat på att du hör hemma här?

– Egentligen inte. Visst är det speciellt att stå i spelartunneln på Old Trafford och se Wayne Rooney bredvid sig – men så fort matchen börjar blir det som att sättet jag tänker på helt förändras. Då utgår jag alltid från att mitt lag ska vinna, oavsett vilka vi möter. Då utgår jag alltid från att jag ska stoppa de anfallare som jag spelar mot, vad de än heter. Jag vet att jag faktiskt ändå är så bra att jag klarar det ifall jag har en riktigt bra dag – och varför skulle jag inte ha det?

De mest vevade tv-bilderna på Jonas Olsson visar inte något innickat hörnmål eller någon avgörande brytning, utan istället hur han skäller ut Steven Gerrard.

Liverpools lagkapten tillhör egentligen hans absoluta favoritspelare, men nu var det match och Olsson upplevde det som att Gerrard försökte filma till sig en straff.

– Och då ska han få höra det. Jag tycker att han är hela den här ligans klart bäste spelare när han är i form, men det gjorde bara situationen ännu mer irriterande. ”Du är alldeles för bra för att hålla på så där”, var väl vad jag sa till honom.

Stor tröjsamling

Olsson ser fortfarande upp till många av de spelare han numera möter, men även om han har byggt upp en liten tröjsamling hemma har han ändå satt upp en personlig regel för sig själv.

– Det spelar ingen roll vilka vi möter – förlorar vi matchen så byter jag inte med någon. Då har jag inte förtjänat det. Jag är inte där som någon turist.

Under hans första säsong i klubben kom West Bromwich sist i Premier League och åkte ur. Det blev inte så många tröjor den säsongen.

– Nä, samlingen består ju fortfarande mest av såna jag bytt med någon okänd kille i Scunthorpe.

Men den här hösten måste du ju ha kunnat samla på dig en hel del riktiga guldkorn.

– Jodå, men nu är det ju nya problem. Jag försökte byta med någon i Manchester United, men deras spelare var ju inte så glada efter att ha tappat poäng hemma mot West Bromwich. I ett sånt läge måste de väl ha mött Real Madrid i Champions League för att vilja byta – de är inte så intresserade av en West Bromwich-tröja med ”Olsson” på. Där är vi inte ännu.

ARTIKELN HANDLAR OM