Här är en svensk mästare i England

”Det känns fantastiskt”

FOTBOLL

Dagen innan Manchester United säkrade segern i Premier League blev en svensk också ligamästare i England.

Johan Hammars Everton vann Academy Premier League efter finalseger mot Fulham.

– Det känns fantastiskt. Man förstår det inte när det väl händer, säger 17-åringen till Sportbladet.

Foto: PRIVAT
Johan Hammar med bucklan.

Talangen Johan Hammar lämnade Malmö FF för Everton i juli förra året. På fredagen blev 17-åringen engelsk ligamästare under sin första säsong i klubben sedan laget vunnit Academy Premier League.

Hyllad av tränarna

– Det känns fantastiskt. Man förstår det inte när det väl händer men när jag fick medaljen sen var det så jävla skönt. Det är stort, säger Hammar.

I turneringen spelar Englands mest lovande spelare under 18 år. Samtliga storklubbar som Manchester United, Arsenal och Liverpool finns representerade i ligan som är talangernas motsvarighet till seniorernas Premier League.

– Det är jättestort. Som juniorallsvenskan gånger tusen. Det är den största akademiturneringen i England, säger Hammar.

Den svenske mittbacken kunde själv inte spela finalen mot Fulham, som Everton vann med 2-1 på Craven Cottage i London, på grund av en knäskada men fick ändå ett eget omnämnande av tränarna.

Bjuden till a-lagets gala

– Jag har spelat runt 32 av våra 36-37 matcher i år så det känns som jag haft en jäkligt stor del i det här. Tränarna sade också att jag var värd det även fast jag inte spelade finalen.

Efter segern har laget bjudits in till a-lagets stora gala där säsongen summeras och spelarna prisas i olika klasser.

– Sportchefen bjöd in oss så att vi också kan bli tackade av fansen. Det är jättekul.

Närmast väntar dock operation av knäskadan redan på tisdag för Hammar och sedan omkring åtta veckors vila. I höst hoppas svensken sedan kunna ta nästa steg inom Evertons organisation.

– Jag har tränat en del med reservlaget i år och hoppas få spela någon match med dem nästa år. Så småningom vill jag självklart nå a-laget men jag skyndar långsamt.

ARTIKELN HANDLAR OM