PL vill ha målfoto

Vill kunna döma mer rättvist i Premier League

Foto: Andreas Bardell
Protesterar Steven Gerrard, Wayne Rooney och Frank Lampard gestikulerar vilt i Fotbolls-VM 2010. Domarna dömde inte mål efter Lampards ribbträff, som i efterhand visade sig vara mål.
FOTBOLL

Det är en kontroversiell metod som Premier League nu hoppas på att få införa, säsongen 2012/2013.

– Tekniken finns, säger chefen för Premier League, Richard Scudamore.

Tidigare har det riktats kritik mot hela idén om att ett foto ska kunna avgöra huruvida en boll är i mål eller inte. Men människorna bakom Premier League tror på att idén kan hjälpa till mycket.

– Tekniken finns, det hjälper att döma rättvist, och Premier League skulle införa det i morgon om vi kunde. Nu när FIFA har varit engagerade på ett konstruktivt sätt hoppas vi att säsongen2012/2013 är ett realistiskt mål att börja med målfoto, säger chefen för Premier League, Richard Scudamore till The Guardian.

Hade behövts 2010

Målfoto hade till exempel hjälpt vid fotbolls-VM 2010 när England blev blåst på ett mål. Det var i åttondelsfinalen som England först reducerade till 1-2 mot Tyskland i 37:e matchminuten. Minuten efter sköt Frank Lampard ett skott som tog i underkant av ribban och sedan studsade innanför Tysklands mållinje och sedan ut på plan igen. Spelet fortsatte och Englands protester kom då spelet fortsatte. På tv-repriserna framgick det tydligt att bollen hade studsat innanför mållinjen. Varken domaren eller assisterande domaren såg att det var mål och blåste då inte heller för mål.