Överklagar inte – för att stoppa rasismen

Suarez: Jag är extremt upprörd

Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Liverpool protesterade kraftigt när engelska fotbollsförbundet (FA) stängde av Luis Suarez i åtta matcher.

Trots det har klubben bestämt sig för att inte överklaga avstängningen.

– Vi måste jobba tillsammans med att utrota all form av rasism både i och utanför idrotten. Det är av den anledningen vi inte kommer att överklaga den åtta matcher långa avstängningen., skriver Liverpool på sin hemsida.

Luis Suarez fälldes i slutet av december för att ha förolämpat Manchester Uniteds Patrice Evra på ett rasistiskt sätt. Straffet från FA blev åtta matchers avstängning vilket mötte starka protester från Liverpool.

Klubben visade bland annat sitt stöd till 24-åringen genom speciella tröjor som medspelarna bar under en uppvärmning. Trots det tydliga ställningstagandet har klubben nu bestämt sig för att inte överklaga domen.

”Måste jobba tillsammans”

– Suarez kommer nu att bli avstängd med omedelbar verkan under en period av åtta matcher, med start i kvällens möte med Manchester City. Suarez kommer också att bötfällas med 40 000 pund (knappt 430 000 kronor) och har varnats, skriver FA i ett uttalande enligt AP.

Liverpool skriver på sin hemsida att de fortsatt stödjer Luis Suarez men att de anser att ett överklagande skulle riskera att skada klubben ytterligare.

– Att fortsätta kampen för rättvisa i just det här fallet längre än i dag skulle överskugga faktumet att klubben helhjärtat stöder fotbollsförbundet och Premier Leagues kamp för att få ett slut på alla former av rasism inom engelsk fotboll, skriver Liverpool på sin hemsida.

– Det är hög tid för oss att få ett slut på det här och gå vidare genom att jobba tillsammans med att utrota all form av rasism både i och utanför idrotten. Det är av den anledningen vi inte kommer att överklaga den åtta matcher långa avstängningen.

”Använder 'negro' dagligen”

Även Luis Suarez själv har publicerat ett uttalande på Liverpools hemsida. Han erkänner där att han använt ordet ”negro” men förklarar att ordet tagits ur sitt sammanhang.

– I mitt land är ”negro” ett ord vi använder dagligen. Ett ord som inte visar på någon brist på respekt och än mindre är något rasistiskt övergrepp. Med det som bakgrund har allt som sagts hittills varit helt felaktigt, skriver Suarez.

– Jag kommer att sitta av min avstängning med inställningen att jag inte gjort något fel och jag känner mig extremt upprörd över det som hänt. Jag är ledsen för fansen och mina lagkamraters skull som jag inte kommer att kunna hjälpa den kommande månaden. Det kommer att bli en väldigt svår tid för mig.
 

ARTIKELN HANDLAR OM