”Det är inte nummer nio som gör målen”

Sagan om talangen ingen ville ha – nu bättre än 910-miljonersstjärnorna

FOTBOLL

Nobbad av Barnsley och utdömd av Stoke.

Nu är Newcastles Dem Ba vinnaren i 910-miljonerskarusellen som skapat två superfloppar och en sensationell skyttekung.

– Min hemlighet? Jordgubbssirap, säger 26-åringen.

Chelsea betalade 535 miljoner kronor för att få Fernando Torres. Liverpool betalade i sin tur 375 miljoner kronor för att ersätta Torres med Andy Carroll. Kvar stod Newcastle som valde att satsa noll kronor på en utdömd 26-åring från degraderade West Ham.

Nu hånas Chelsea och Liverpool samtidigt som Demba Ba ligger tvåa i Premier Leagues skytteliga efter 15 mål på 19 matcher.

– För att vara ärlig tror jag inte att Demba skulle fått den här starten om han fått all press på sina axlar som det innebär att ta över tröja nummer 9 (Carrolls gamla). Det var ett medvetet beslut att ge honom 19 och inte använda nian den här säsongen, säger Newcastles manager Alan Pardew.

”Jag åkte på en massa provspel”

Trots att Demba Ba inte fick Carrolls tröjnummer han har mer än tillräckligt fyllt den långe anfallarens kvot i målprotokollet. Samtidigt som 26-åringen etablerat sig som en skyttekung har Torres och Carroll, som tillsammans kostade 910 miljoner kronor, mäktat med fyra mål – tillsammans.

– Jag hoppas bara fortsätta med det jag gör just nu och jobba hårt på och utanför planen för att bli en bättre anfallare. Det stör mig inte att spelare som van Persie och Rooney får mer uppmärksamhet. Jag spelar inte fotboll för att bli känd eller berömd. Jag gör det för att jag älskar det. Jag har alltid varit sådan, säger Demba Ba till The Independent.

Senegalesen har inte heller haft någon spikrak väg till toppen. 2004 nobbade Barnsley anfallaren efter provspel och när Watford inte ville förlänga talangens ungdomskontrakt tvingades Demba Ba lämna de brittiska öarna.

– Jag åkte på en massa provspel när jag var ung eftersom jag ville det. Jag har alltid sagt att om jag inte var en fotbollsspelare skulle jag ändå spela fotboll. Det här är det enda jag någonsin velat göra.

”Hans knä är en tickande bomb”

Räddningen blev franska Rouen där han gjorde 22 mål på 26 matcher. Flyttlasset gick sedan till belgiska Mouscron innan han, efter åtta mål på tolv matcher där, värvades till tyska andraligalaget Hoffenheim.

Senegalesen sköt Hoffenheim upp i Bundesliga och accepterade sedan ett erbjudande från Stoke. Men när managern Tony Pulis fick se Demba Ba ställde han in affären.

– Han knä är en tickande bomb, sade Pulis och fick istället se anfallaren debutera för West Ham i februari 2011.

Ryktet om det dåliga knäet hängde kvar när Demba Ba sökte efter en ny klubb i somras sedan West Ham åkt ur Premier League. Newcastles manager Alan Pardew trodde ändå på 26-åringen och när han fick reda på att anfallaren inte missat en enda träning med West Ham slog han till.

Demba Ba kostade inte Newcastle en krona och det har som bekant slutat med succé. Men vad är då hemligheten?

– Jag älskar sirap. Vet du vad sirap är? Jordgubbssirap. Jag dricker det varje dag. Jag måste. När jag dricker vatten har jag alltid sirap i. Jag antar att det är bra för mig. Jag har gjort så i tio år. Jag kan inte leva utan det. Det är ett beroende. Jag lovar. Så fort familjen ska komma ber jag dem ta med sirap. Det är min hemlighet.

Någon större önskan att få ta över Newcastles klassiska nummer nio har inte heller Demba Ba.

– Det är bara ett nummer. Jag hade 29 och sedan 9 i Hoffenheim och 21 i West Ham. Det är inte numret som gör målen. Det är upp till dina fötter och ditt huvud. Bara för att du har nummer nio innebär inte det att du gör mål.

Något Carroll och Torres numera är lysande bevis på.

FAKTA

Huvudpersonerna i miljonkarusellen:

Fernando Torres

Ålder: 27 år

Övergång: Liverpool till Chelsea

Övergångssumma: 535 miljoner kronor

Facit säsongen 2011/12: 2 mål på 15 ligamatcher

Andy Carroll

Ålder: 23 år

Övergång: Newcastle till Liverpool

Övergångssumma: 375 miljoner kronor

Facit säsongen 2011/12: 2 mål på 18 ligamatcher

Demba Ba

Ålder: 26 år

Övergång: West Ham till Newcastle

Övergångssumma: 0 kronor

Facit säsongen 2011/12: 15 mål på 19 ligamatcher

ARTIKELN HANDLAR OM