”TV-kanalerna kan avgöra matcherna”

Wenger till hård attack mot 34-miljardersavtalen: Har sålt vår själ

FOTBOLL

För 34 miljarder kronor har Premier League sålt TV-rättigheter – och samtidigt också släppt inflytande.

Arsenals manager Arsene Wenger rasar nu mot TV-avtalen som han menar ger vissa lag fördelar.

– Vi har sålt vår själ och kan inte kontrollera matcherna längre, säger Wenger till BBC.

19 miljarder kronor för de inhemska rättigheterna och ytterligare 15 miljarder för de internationella. Så mycket tjänar Premier League på att deras matcher TV-sänds varje år. Men de har samtidigt fått betala ett pris själva.

”De har direkt inflytande”

Arsenals manager Arsene Wenger rasar nu mot att TV-bolagen har makt att flytta och bestämma matchdatum.

– Vi har sålt vår själ och kan inte kontrollera matcherna längre. Det är sanningen och jag kan inte säga att TV har fel, men det är inte normalt att de har direkt inflytande över spelschemat genom televisionen, säger Wenger till BBC.

Wenger säger att TV-bolagens beslut har direkt påverkan på matcherna och kan avgöra resultat. Detta genom scheman där lagen har olika lång vila mellan matchdatumen.

”Det är inte rättvist”

– TV får inflytande av vissa klubbar att välja matcher. Vissa klubbar får fördelar av TV:n. Är det Sky eller ESPN? De har inflytande där direkt från klubbarna och Premier League borde skapa en mycket större barriär framför än vad det är i dag, säger Wenger.

Tycker du att Tottenham fått fördelar?

– Jag vill inte nämna någon konkret klubb. Jag tycker bara att, när saker upprepas, är det ingen slump längre. I England är det alltid problematiskt att säga vad du tycker om det men jag är inte den ende managern som tycker det här och vi har ett stort problem här.

– Premier League måste bestämma vad som är rättvist och inte. I dag är det inte så. I dag är det TV som bestämmer. De borde inte få bestämma om ett lag spelar på fredag och sedan tisdag och ett annat söndag och sedan tisdag. Det är inte rättvist. Jag har jobbat inom fotbollen i 40 år och det är inte rättvist.