”United hade redan varit klara mästare”

The Guardian efter stor domaranalys

FOTBOLL

Manchester United hade redan säkrat titeln i Premier League – om alla felaktiga domslut ändrats.

Det visar en stor studie av ansedda The Guardian.

Den korrekta Premier League-tabellen, enligt The Guardian.

The Guardian har studerat över 200 timmar från den senaste säsongens Premier League-spel och bedömt totalt 674 olika domslut kring mål, straffar och utvisningar från samtliga 380 spelade matcher. Efter det har tidningen räknat om PL-tabellen.

Blåst på straffar

Tidningens analys visar att Manchester United redan hade varit ligamästare om de inte fått flera felaktiga domslut emot sig. Däribland en straff för Newcastle som betydde 1-1 på Old Trafford i november, en utebliven straff för Javier Hernandez och frilägesutvisning på Jonathan Woodgate i mötet med Stoke (1-1) i september och när Patrice Evra blev blåst på en straff i 2-3-förlusten mot Blackburn.

Istället är det nu Manchester City som kan säkra titeln vid seger mot Queens Park Rangers på söndagen. Men det är inte så att City fått fler domslut med sig än United – tvärtom.

Fler domslut mot City

73,7 procent av de felaktiga domslut som The Guardian hittade dömdes emot City, att jämföra med 59,3 procent som gick emot United. Skillnaden är att en större del av de domslut som gick emot United blev matchavgörande.

Andra lag som lidit av rättsskiparna är Tottenham som enligt den nya tabellen hade varit trea i ligan och fått spela Champions League nästa år. Bolton skulle samtidigt ha åkt ur Premier League och Queens Park Rangers redan ha säkrat sitt kontrakt.

Analysen ger ändå domarna ett gott betyg. Av de 674 svårbedömda situationerna hade domarna rätt i 74 procent av fallen. De får också rätt i 14 av 18 fall där bollen eventuellt inte var över linjen, två av de fyra andra bedöms (trots all avancerad teknik tillgänglig) vara omöjliga att avgöra.

FAKTA

Så räknade The Guardian:

Undersökte totalt 674 domslut (345 straffar som gavs eller inte dömdes, 129 avgörande offside-situationer och 135 incidenter som borde lett till en utvisning)

Samtliga situationer undersöktes sex gånger i slow motion och inga domslut ändrades om det inte fanns klara bevis för att de var felaktiga.

Totalt 179 felaktiga domslut hittades och justerades.

Samtliga straffar som inte dömdes av domarna räknade The Guardian som om de hade resulterat i mål.

Samtliga matchresultat justerades därefter och en ny tabell togs fram.

ARTIKELN HANDLAR OM