De unga tränarna tar över Premier League

”Kommer in med en annan stil och är modiga”

1 av 7
ASTON VILLA Tränare: Paul Lambert (ersätter Alex McLeish). Ålder: 42. Kom från: Norwich. Bakgrund: Som spelare en lojal mittfältare som bland annat lirade med Henke Larsson i Celtic. Som tränare har han genomfört en av de häftigaste resorna i engelsk fotboll när han lyfte Norwich från jumboplats i League One till mittenplacering i Premier League på 2,5 år. Filosofi: Visade flexibilitet under säsongen. Ena stunden spelade Norwich typiskt engelskt, tempofyllt. I nästa stund mer defensivt och riskminimerande – för att sedan växla till kortare spel. Lambert är en skicklig inspiratör och har gjort till sin specialitet att hitta fynd i lägre divisioner.
FOTBOLL

Ut med det gamla, in med det nya.

Premier League generationsväxlar på tränar- bänken.

Nu är de unga coacherna på väg att ta över efter de välkända namnen.

Tränarkarusellen i Premier League snurrar på högvarv.

Sju klubbar har bytt manager. Det kan jämföras med förra sommaren då tre nya tränare anställdes (André Villas-Boas, Alex McLeish, Martin Jol).

Man kan se ett trendbrott i rekryteringarna. Tidigare när en stol blivit ledig har samma namn dykt upp i spekulationerna. Har det inte varit Alan Curbishley eller Steve Bruce har det varit Sven-Göran Eriksson.

Nu har de äldre fått lämna plats för den yngre generationen.

”Har nya idéer”

Att värva en ung, revolutionär tränare är på modet.

– Vissa unga tränare kommer in med en annan stil och är modiga. Det ska de ha credit för. Jag tror inte att de gör saker så värst mycket annorlunda. Jag tror bara att de har nya idéer, sa Evertons David Moyes i våras.

Med Kenny Dalglish, 61, Roy Hodgson, 64, och Harry Redknapp, 65, försvinner runt 35 års samlad erfarenhet som manager i Premier League.

Ersättarna – Brendan Rodgers i Liverpool, Steve Clarke i West Bromwich och André Villas-Boas i Tottenham – har tillsammans blott två års rutin av att vara förstetränare i högstaligan.

– De är unga och hungriga och vill nå framgångar. De vill stanna länge och för att göra det måste de nå resultat och spela på ett sätt som ger dem den chansen, säger David Moyes.

Inte varit proffs

Två av tränarna som bytt klubb i sommar skiljer sig från mallen då de inte själva varit proffsspelare. André Villas-Boas började som springpojke åt sir Bobby Robson i Porto och Brendan Rodgers arbetade sig upp som ungdomstränare i Reading.

Det återstår att se vad som väger tyngst: Erfarenhet eller ungdomlig entusiasm.

ARTIKELN HANDLAR OM