Ferdinand vägrade bära antirasism-tröja

Alex Ferguson: ”Det är pinsamt”

FOTBOLL

Inför omgångens matcher skulle alla Premier League-spelare bära tröjor med ett antirasistiskt-budskap.

Rio Ferdinand tog det kontroversiella beslutet att, som enda Manchester United-spelare, vägra att bära tröjan.

Nu lovar Alex Ferguson att han kommer att straffas.

– Vi kommer att hantera honom, lita på det, säger Ferguson.

Foto: GETYY IMAGES
Rio Ferdiand (till vänster) vägrade att bära antirasism-tröjan, till skillnad från Wayne Rooney (till höger) och de övriga United-spelarna.

Det har varit en redig soppa sedan Chelseas John Terry tilltalade QPR:s Anton Ferdinand med rasistiska tillmälen.

Efter flera utredningar och en massmedialt välbevakad rättegång har organisationen ”Kick it Out” anordnat en kampanj där Premier League-spelarna ska bära tröjor med det antirasistiska budskapet.

Manchester Uniteds tränare Alex Ferguson gick tidigare i veckan ut och slog fast att alla hans spelare kommer att bära tröjan.

Men när Manchester United och Stoke värmde upp inför lördagens match var Rio Ferdinand – Antons storebror – den enda spelaren på planen utan tröjan.

– En så stor och tydlig splittring inom den engelska fotbollen kring en så stor och viktig fråga får konsekvenser, det kommer vara något som de kommer behöva hantera, sa Sportbladets Erik Niva i Viasat-studion.

Ferguson: ”Jag är besviken”

På presskonferensen efter matchen var Ferguson ilsken på sin mittback.

– Jag är besviken eftersom jag sa det till pressen på presskonferensen och det är pinsamt för mig. Men vi kommer att hantera honom, lita på det, sa han enligt Goal.

Inför matchen mot Liverpool vägrade Jason Roberts och flera av hans lagkamrater i Reading också att bära tröjan, efter att anfallaren varit öppen med sin kritik.

– Jag är helt inställd på att motarbeta rasism inom fotbollen, men när det sker något som kan göra skillnad för mig och mina kollegor kommer jag att stödja det. Jag tror folk är besvikna på vad som kallades ”Let's Kick Rasism Out of Football”. Folk känner inte att de har varit starka nog, sa Roberts.

– Jag tycker att han missar poängen, replikerade Ferguson senare.

ARTIKELN HANDLAR OM