Rooneys bok-flopp – långt från Zlatan

FOTBOLL

I Sverige vet vi sen gammalt att det inte är nån särskilt god affär att skriva sportböcker. Den ­senaste Zlatan-biografin tycks vara ett undantag.

I England har dock många journalister och författare blivit rika genom att spök­skriva kända fotbollsspelares memoarer. Fram till nu. Nånting har hänt. Folk köper inte såna böcker längre.

Redaktören läser i Daily Mail att Wayne Rooneys senaste bok, ”My Decade In The Premier League”, säljer katastrofalt dåligt. Förlaget HarperCollins har bara sålt drygt

6 000 kopior under de sex veckor boken ­funnits i handeln.

Det är nu krismöten hos HarperCollins, ­eftersom de har skrivit ett kontrakt som ger Rooney 55 miljoner kronor för att ge ut totalt fem böcker under tolv år. Eftersom redan bok nummer två är en flopp verkar det knappast värt besväret att ge ut tre till.

Spökskrev Gerrards

Trenden är tydlig, sportböckerna säljer sämre än nånsin i England, och en av dem som vet det är redaktörens vän Henry ­Winter på Daily Telegraph.

”Eleganten” spökskrev liverpoolstjärnan Steven Gerrards biografi härom året. När han ­råkade träffa ­chefen för den största bokhandelskedjan i London frågade han:

– Hur går det med Gerrard-boken? Finns det nåt intresse?

– Oh, ja! Den försvinner som en raket från hyllorna, vi har aldrig upplevt nåt liknande.

– Men så trevligt, då!

– Nja, det råkar vara så att det är den mest stulna boken i butikens historia.