Muraren som slår Messi & Ronaldo

"Han skulle gå hela vägen i Premier League"

FOTBOLL

Glöm Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic och Leo Messi.

23-årige engelsmannen Charlie Austin är hetast i Europa.

Anfallaren har gjort 20 mål på 17 matcher för Championship-laget Burnley.

På tisdagen nickade Charlie Austin in segermålet mot Leeds i Englands andraliga Championship och slog samtidigt Andy Lochheads klubbrekord i Burnley från 1966. 23-åringen behövde bara 17 matcher på sig (mot Lochheads 25) för att nå 20 mål.

– Det har gått så bra det bara kan gå och förhoppningsvis fortsätter det så för mig och klubben. Det är fint att slå rekord men allt handlar om att ta tre poäng. Att göra 20 mål totalt är fantastiskt vilken säsong som helst, säger Austin enligt Daily Mail.

Jobbade som murare

Nu börjar England på allvar få upp ögonen för mittenlaget Burnleys guldklimp. Sanningen är att Austin rent statistiskt är hela Europas hetaste målskytt den här säsongen före Real Madrids Cristiano Ronaldo, Barcelonas Leo Messi och danska Viborgs Thomas Dalgaard, alla på 18 mål.

Men 23-åringens karriärsbana har långt ifrån varit spikrak. Som 15-åringen sparkades Austin från Readings akademi och började spela för lokallag. 2007 fick anfallaren chansen i Hungerford Town och senare Poole Town, utanför ligasystemet, samtidigt som han jobbade som murare på sin pappas företag.

Men 2009 såg Swindon Town potential i Austin och värvade strikern efter ett provspel.

– Jag fick en rekommendation från Hungerford Towns ordförande Andrew Fitton att de hade en hyfsad anfallare och jag åkte dit för att se honom. Han hade ett sjätte sinne och gjorde mål i matchen så jag chansade, säger Sheffield Uniteds manager Danny Wilson som under sin tid i Swindon tog Austin till klubben.

”Vi var inte säkra”

– Charlie hade mycket jobb kvar att göra men han kom alltid i rätt positioner. Vi var inte helt säkra på att han skulle klara av ligafotboll men han var modig och hittade ytor snabbare spelare inte gör eftersom han läste spelet så bra.

Efter 31 mål på 1,5 säsong köpte Burnley talangen 2011 för 16 miljoner kronor. Nu har engelsmannen noterats för 74 mål på 132 matcher under sina tre säsonger som professionell spelare och gjort 17 av lagets 29 ligamål den här säsongen.

Ett facit som får Danny Wilson att hoppas på ett kontrakt i Premier League för Charlie Austin.

– Han är lika bra på att avsluta som Alan Shearer eftersom han läser spelet så bra. Jag tror verkligen att han skulle gå hela vägen i Premier League. Nu är det upp till klubbarna att ta chansen.

Med bara 18 månader kvar på kontraktet är det också slagläge för intressenterna.

FAKTA

Europas bästa målskyttar (under årets säsong):

Charlie Austin (Burnley) 20 mål

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 18

Thomas Dalgaard (Viborg FF) 18

Lionel Messi (Barcelona) 18

Tom Pope (Port Vale) 17

----
Zlatan Ibrahimovic 14

Falcao 13

Sammanställning: Daily Mail

ARTIKELN HANDLAR OM