Wenger: Ångrar inte att vi missade Zlatan

Försökte värva svensken för elva år sedan

Foto: Scanpix.
Arsene Wenger, Arsenal.
FOTBOLL

Efter Zlatan Ibrahimovics supermål mot England hyllas svensken av Arsene Wenger.

Arsenals manager berättar nu också om vad som hände när han misslyckades med att värva en ung Zlatan på besök i London.

– Jag ville se honom i träning (innan han värvades), men det stoppade inte honom från att skaffa sig en fantastisk karriär. Inget att ångra, säger Wenger.

Zlatan Ibrahimovic är namnet på allas läppar den här veckan.

På fredagens presskonferens fick Arsène Wenger frågan om svensken.

Arsenalmanagern – som var nära att värva den förre Malmö FF-spelaren före flytten till Ajax – sa idag på presskonferensen:

– Han kom hit till träningsanläggningen och hälsade på. Han ville inte provspela för han var bara 16 år vid tiden (18 år, reds. anm). Han åkte hem och vi kom fram till att hålla honom under uppsikt. Jag ville se honom i träning (innan han värvades), men det stoppade inte honom från att skaffa sig en fantastisk karriär. Till sist valde han att gå till Ajax. Det är sådant som händer. Det är inte första gången. Inget att ångra.

”Provocerade mig”

Zlatan har berättat i sin självbiografi om besöket hos Arsenal:

”Jag satt bara tyst, och var blyg, men efter ett tag tappade jag tålamodet. Något med Wenger provocerade mig. Han flög upp då och då och kollade vem som befann sig utanför hans fönster. Han verkade vilja ha total koll, och så gick han på om en enda sak hela tiden. ”Du kan få provspela med oss”.

Zlatan Ibrahimovic valde att nobba Arsenal.

”Antingen är du intresserad eller så är du det inte. Att provspela är ett nerköp. Det sätter dig i underläge, och vi tackade nej. ”We are sorry Mr Wenger, but we are not interested”, och det har förstås pratats en del om det.

”Mästare på kung fu”

Arsenals tränare är en av alla tunga pjäser inom fotbollsvärlden som förbluffades av Zlatans fyra mål mot England. Och naturligtvis var Wenger mest imponerad av det fjärde.
– De säger att han är en mästare på kung fu. Man såg det i onsdags. Du måste ha en alldeles särskild smidighet, subtilitet och fysisk styrka för att göra det där, bortsett från faktumet att du faktiskt också måste inse vad du gör, säger Arsène Wenger.
– Jag tror att vi alla var hänförda. Ibland, när en kille skjuter ett skott från 30 meter i krysset säger man "det var ett fantastiskt mål", men på något sätt tror man sig kunna göra det själv.
Men med Zlatans drömmål är det en helt annan femma, enligt Wenger.
– När han gör ett sådant mål, då tänker man att det är omöjligt för en normal idrottare. Du måste vara en exceptionell idrottare för att kunna göra en sådan sak.
– När (Joe) Hart nickade bollen, avvaktade Zlatan innan han attackerade bollen. Det är intelligens i målet också. Jag beundrar kollektiva lagmål, men som en individuell prestation, bara du och bollen i en spelsekvens, var det något exceptionellt.

ARTIKELN HANDLAR OM