Häcklad av fansen i Arsenals derbykross

Adebayor utvisad efter hjärnsläpp

1 av 4 | Foto: VIASAT FOTBOLL
FOTBOLL

Det var bekanta syner när Emmanuel Adebayor gjorde mål och firade inför Arsenal-fansen.

Men sedan gav 28-åringen bort derbyt via ett rött kort och häcklades när Tottenham krossades av Arsenal med 5-2.

– Det är så oerhört dumt. Det är rent idiotiskt, säger Sportbladets Erik Niva om utvisningen i Viasat Fotbolls studio.

Foto: BILDBYRÅN
Adebayor får syna det röda kortet.

Emmanuel Adebayor är för evigt hatad i Arsenal-lägret efter övergången till Manchester City 2009 och det hetsiga målfirandet mot sina gamla fans kort därefter. På lördagen ställdes 28-åringen, numera i Tottenham, återigen mot sina gamla klubb.

”Rent idiotiskt”

Det var också anfallaren som fick första ordet. Efter tio minuter slog Adebayor in en retur efter Jermain Defoes avslut, hoppade över reklamskyltarna och firade framför Arsenal-publiken. Men han var inte färdig där.

Bara sju minuter senare slog Adebayor till igen – denna gång med en uppsättning dobbar mot Santi Cazorlas fot. Tacklingen var vårdslös och domaren Howard Webb visade rött kort direkt för 28-åringen.

– Det är så oerhört dumt. Det är rent idiotiskt att göra i det skedet. Det är så enorm skillnad också ifall det står 86 eller 16 på klockan när det händer. Att spela med en man mindre mot Arsenal på Emirates i 70 minuter är svårt för vilket lag som helst i världen, säger Sportbladets Erik Niva i Viasat Fotbolls studio.

Efter utvisningen förändrades matchbilden totalt. Per Merstesacker kunde kvittera för Arsenal, Lukas Podolski göra 2-1 och Olivier Giroud dessutom 3-1 innan första halvlek var över.

Går om Tottenham

– Jag tycker att utvisningen var hård. Men det var inte det som förändrade matchen och jag kommer inte bötfälla honom, säger managern André Villas-Boas.

När Santi Cazorla dessutom gjorde 4-1 i andra halvlek, efter en mycket vacker pass genom straffområdet av Lukas Podolski, kunde hemmafansen inte låta bli att håna Adebayor. ”Adebayor, whats the score?”, ekade på Emirates under andra halvlek i matchen som slutade 5-2 efter en reducering av Gareth Bale och ett mål av Theo Walcott på stopptid.

Arsenal går nu om Tottenham till två poängs försprång i vad många tror kommer bli en kamp om fjärdeplatsen i ligan.

– Om vi visar det här modet och ambitionen varje match kommer vi klättra i tabellen. I dag visade vi hur bra vi är. Det här kommer ge oss ett enormt självförtroende, säger Theo Walcott enligt AP.

FAKTA

Resultat:

Arsenal–Tottenham 5–2 (3–1)

0–1 Emmanuel Adebayor (10), 1–1 Per Mertesacker (24), 2–1 Lukas Podolski (42), 3–1 Olivier Giroud (45), 4–1 Santi Cazorla (60), 4–2 Gareth Bale (71), 5–2 Theo Walcott (90).

Utv, Tottenham: Emmanuel Adebayor (18).