”Fotbollen behöver en homosexuell hjälte”

United-målvakten i upprop till fotbollsvärlden

Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Dagens elitfotboll saknar fortfarande en enda öppet homosexuell spelare.

Nu uppmanar Manchester Uniteds målvakt Anders Lindegaard det danska fotbollsförbundet och fotbollsvärlden till handling.

”De homosexuella behöver en hjälte”, skriver 28-åringen på sin blogg.

Anton Hysén skapade rubriker världen över när han kom ut som gay 2011. Men den internationella elitfotbollen saknar fortfarande en öppet homosexuell spelare.

En som reagerat på faktumet är danske landslagsmålvakten Anders Lindegaard, till vardags i Manchester United. På sin blogg riktar 28-åringen nu kritik mot fotbollen och det danska fotbollsförbundet för att de inte agerar.

”Naturligt offer för psykiskt terror”

”Enligt en Gallup-undersökning från 1997 är tolv procent av de danska männen homosexuella. En ganska stor kontrast till det faktum att noll av (danska) spelarföreningens cirka 1000 medlemmar är öppet homosexuella. Spelarföreningen förklarar siffrorna med att unga homosexuella självmant slutar då de inte kan identifiera sig med de värden fotbollen är uppbyggt kring och fruktar att hamna utanför eller sticka ut", skriver 28-åringen på sin blogg och fortsätter:

"Som fotbollsspelare tror jag först och främst att en homosexuell kollega skulle frukta mottagandet bland fansen. Mitt generella intryck är att spelarna skulle acceptera en homosexuell utan några större problem.”

Målvakten skriver att han tror att det just är fruktan för fansens reaktion som gör att homosexuella spelare inte vågar komma ut.

”Det är, som alla vet, väldigt vanligt att fotbollssupportrar ger sig på fans och motspelare. En öppet homosexuell spelare framstår därför som ett naturligt offer för psykisk terror så länge homofobi inte är allmänt accepterat som ett lika stort brott som rasism.”

”Okunnighet och rädsla”

Lindegaard uppmanar danska fotbollsförbundet till kampanjer för att underlätta för homosexuella spelare inom fotbollen. Dansken hyllar samtidigt det holländska fotbollsförbundet för deras film till stöd för fotbollsspelare som är gay.

”Att blunda för problemet visar tvärtom att man inte vill erkänna att det är ett problem. Naturligtvis är det ett problem om homosexuella ungdomar, som älskar fotboll, måste sluta med deras sport för att de känner sig utanför. Det är på alla sätt en obehaglig tendens som inte hör hemma i ett modernt och liberalt samhälle. All diskriminering mot människor är och ska vara helt oacceptabelt, oavsett om det handlar om hudfärg, religion, sexualitet etc. ”

”De homosexuella behöver en hjälte. De behöver någon som vågar stå för sin sexualitet. Vad är då problemet med att att främja utvecklingen? Staten ska naturligtvis inte blanda sig i folks sexualitet men vad är problemet med att understryka att vi stöttar och accepterar alla oavsett hudfärg eller sexualitet? Homofobi är minoritetshat på samma nivå som att vara antimuslim. Det är okunnighet och orättvisa som bygger på en inre rädsla för något som immateriellt som inte är farligt.”

ARTIKELN HANDLAR OM