”Förtjänar att ligga trea – vi är värda det”

Olsson trött på snacket om rekordstart

Foto: AP
Jonas Olssons WBA har fått klubbens starkaste ligastart på 59 år.
FOTBOLL

Starkaste ligastarten på 59 år och bättre än Arsenal, Chelsea, Liverpool, Everton och Tottenham.

Jonas Olssons West Bromwich ligger trea

i Premier League efter ­vinsten mot Sebastian Larssons Sunderland.

– Vi är värda det här och förtjänar att ligga trea, säger Jonas Olsson.

Efter bortasegern mot Sunderland har West Bromwich inkasserat 26 poäng på 13 spelade matcher.

Det är klubbens bästa start sedan säsongen 1953/54, då West Bromwich slutade tvåa i ligan.

Men Jonas Olsson är ­redan lite trött på det överraskade och yrvakna snacket om rekordstarter, för det låter som att folk tror att de snart ska rasa.

Slår rekord på rekord

– Vi slår hela tiden nya rekord om ”bästa starten” och liknande. Men nu har det faktiskt gått en tredjedel av säsongen och vi ligger trea.

Vilka chanser har ni att sluta på en topplacering när säsongen summeras?

– Kan vi köra vidare

i samma form resten av ­november och över julen – jag tror att det är åtta matcher bara i december – så ser det bra ut. Vi har bredden på truppen för att klara det, säger Jonas Olsson och fortsätter:

– Newcastle kom femma förra säsongen. Det trodde väl inte så många innan det hände? Vi har förtjänat alla poängen, för vi har spelat en bra fotboll.

Jonas Olsson har tidigare hyllat medspelare som Claudio Yacob, James Morrisson, Shane Long och Youssuf Mulumba. Killar som inför säsongen kallades doldisar, numera rankade som framträdande Premier League-spelare.

– Vi har ett starkt lag, och en härlig bredd på truppen.

Samspelet i backlinjen är mittbacksgeneralen minst lika nöjd med.

– Försvarsorganisationen har överlag varit riktigt, riktigt bra.

Tabbe av Mignolet

I gårdagens match mot Sunderland hade West Bromwich en smula flyt

i två avgörande situationer. Shane Long sprang in 2–0 sedan hemmamålvakten ­Simon Mignolet tappat ­bollen, och ”the Baggies” fick viktiga 3–1 efter en kontroversiell straff som Liam Ridgewell såg ut att ha filmat sig till.

– Har inte sett situationen i efterhand och vill egentligen inte kommentera om det var straff eller inte. Men jag hörde att Erik Niva sa att ”allt går deras väg”, men det håller jag väl inte med om.

Hur tänker du då?

– Ja, han menar väl att vi får mycket med oss. Då glömmer man att Sunderland slog in två billiga slumpmål mot oss. Vi är ju bättre än Sunderland från första minuten till sista och förtjänar segern.

Fick du någon stund med Sebastian Larsson efter matchen?

– Jag snackade med ”Sebbe”. Han var såklart lite besviken. Det är roligt att träffa honom på matcherna. Han är en stor spelare och gör det bra för Sunderland, även om laget har det lite tungt just nu.

FAKTA

Olsson om varför WBA förblir i toppen

BREDDEN:

– Det finns en bredd i truppen som vi inte haft tidigare. I dag (läs i går) står andremålvakten Boaz Myhill och tidigare har jag skiftat mittbackskollega utan större problem. Det är många som kan komma in och göra ett bra jobb för våra ordinarie killar. Det blir oerhört viktigt under jul- och nyår.

MATCHVINNARNA:

– Det är så många som kan avgöra för oss. Vi är inte beroende av en eller två spelare. I matchen mot Sunderland hade vi fyra olika målskyttar: Shane Long, Romelu Lukaku, Zoltán Gera och Marc-Antoine Fortuné. Och så har det varit i flera av våra andra matcher också. Det är riktigt skönt.

FÖRSVARSSPELET:

– Vår grundorganisation är grym. Vi har släppt in väldigt få mål i öppet spel, oftast är det vid fasta eller kontringar. Det måste vi förstås bättra oss på, men vårt försvarsspel är generellt sett väldigt tryggt, även dagar där spelet kanske inte fungerar så bra.