17-årig talang ska provspela med Stoke

Har även blivit kontaktad av WBA och Aston Villa

Foto: BILDBYRÅN
1,93 m långe pojklandslagsmannen Fredrik Jonsson är på väg till Stoke.
FOTBOLL

”Den svenska pärlan” är på väg till England.

Stoke jagar en ny Peter Crouch och har ställt in siktet på Gais 17-åring Fredrik Jonsson.

– De har sagt att de letar efter stora anfallare, säger Jonsson till Sportbladet.

Fredrik Jonsson kan bli nästa fotbollsexport från Sverige. Gais-anfallaren var och besökte Stoke (Premier League) i november och imponerade då stort på träningarna.

I dag återvänder han till England för att träna en vecka med klubben.

– Det är tänkt att det ska bli provspel och så får de se lite mer av mig. Jag har inte fått så mycket mer information, jag vet bara att jag ska åka dit, säger Jonsson.

Stoke är ett fysiskt lag att möta och bygger mycket av offensiven på fasta situationer med tunga pjäser som Kenwyne Jones och Peter Crouch.

– De har gjort det jäkligt bra och spelar en fotboll som passar mig. Jag är ganska allround och stor framför allt, 1,93. Och de har sagt att de letar efter stora anfallare, säger Jonsson.

”Det är bara skitsnack”

Han blev uppmärksammad i internationell press vid besöket i England och uppges då ha kallats ”The Swedish Pearl” (den svenska pärlan) av Stokes manager Tony Pulis.

– Haha. Det kom ut på en spansk sida, ”Stoke vill ha den spanska pärlan”. Jag vet inte riktigt, det är bara skitsnack tror jag. Något ligger det i det, men lite överdrivet är det väl, säger anfallaren.

Jonsson tror själv att han kommer att träna med U18- och U21-laget de närmaste två veckorna. Men han hoppas ändå få en ny glimt av stjärnorna i A-laget.

– Man sitter ju i samma matsal och käkar med allihop. Det är lite respekt när Crouch och de andra kliver in där, säger han.

Är det han du ska ta över efter?

– Ja, man har ju mål i alla fall. Sedan får man se om det uppfylls.

Är kontraktslös

Anfallaren har tillhört Gais sedan barnsben och har hoppats på att få speltid i superettan-klubben kommande säsong. Men Jonsson, vars kontrakt gick ut i december, har inte hört ett knyst från Gais än så länge.

– Jag skulle vilja ha haft det för några månader sedan, jag har bara gått och väntat. I december har jag tränat själv och haft lite landslagsläger med P17, säger Jonsson.

– Det har varit en jobbig säsong för Gais och det är lite strul att få ihop truppen till nästa år, så man får respektera det.

Förutom Stoke har West Bromwich visat intresse för 17-åringen. Men han har inga fler provträningar inbokade.

FAKTA

Bara Crouch är längre

Stokes anfallare

Peter Crouch, 32 år.

Längd: 201 cm.

Kenwyne Jones, 28 år.

Längd: 187 cm.

Cameron Jerome, 26 år.

Längd: 186 cm.

Jonathan Walters, 29 år.

Längd: 183 cm.

Michael Owen, 33 år.

Längd: 173 cm.

ARTIKELN HANDLAR OM