Premier League ska introducera mållinjesteknologi

Tekniken tar nya steg framåt efter skandalerna

Hawk Eye kunde ha räddat Frank Lampards VM-mål som aldrig godkändes.
FOTBOLL

För två veckor sedan meddelade Fifa att mållinjesteknologi kommer att introduceras till VM 2014.

Nu bekräftar även Premier League att man kommit långt i förhandlingarna med utvecklare och att man ska introducera tekniken redan till nästa säsong.

I klubblags-VM i slutet av förra året introducerades tekniken för första gången. Och nu ser den ut att vara på väg till den riktigt stora scenen. Vid turneringen testades två olika system, GoalRef och Hawkeye.

Och Premier League bekräftar nu att man är i framskridna förhandlingar med båda tillverkare.

– Vi arbetar för att ha mållinjeteknik på plats till starten av nästa säsong. Det kommer krävas för alla klubbar att ha systemet, även de uppflyttade klubbarna, säger ligans talesman Dan Johnson till BBC.

En succé

Goalref är ett dansk-tyskt projekt och använder sig av magnetiska sensorer i sina bedömningar. Hawkeye används redan inom tennisen och har blivit en succé inom sporten.

Fifa har redan beslutat att mållinjetekniken kommer att användas vid VM 2014, och nu ska alltså Premier League följa efter.

Johnson meddelar att man kommer att välja system utifrån kostnad och hur enkelt det är att installera och använda. Klubbarna ska inte behöva betala för mycket för tekniken.