PL-spelare går i konkurs efter karriären

FOTBOLL

Spelarlönerna är skyhöga i Premier League.

Trots det går mängder av spelare i konkurs efter karriären.

– Det kan låta otroligt för fotbollsfansen, men så här ser det ut, säger Geoff Scott, vd för spelarorganisationen Xpro, enligt TT.

Tre av fem spelare, det vill säga 60 procent, som har lirat i Premier League går i konkurs inom fem år efter att de har avslutat karriären. Det uppger spelarorganisationen Xpro.

Spelare, som har haft en lön på cirka 300 000 kronor i veckan, glömmer att spara pengar under karriären eller gör dåliga investeringar som de får lida av.

”Fått råd av fel personer”

En av tre spelare skiljer sig från sina fruar tolv månader efter avslutad karriär och åker då på en ekonomisk smäll.

– De har ofta fått råd av fel personer. Och utan att de har koll så har tillgångarna försvunnit, säger Xpros vd Geoff Scott.

– Även om de får jobb inom media efteråt eller inom en annan bransch, är de inte medvetna om att de behöver stoppa undan pengar för att betala skatt. Det kan låta otroligt för fotbollsfansen, men så här ser det ut, säger Xpros vd Geoff Scott.

Gordon Taylor, som är chef för spelarorganisationen EPFA, är av en annan uppfattning. Han menar att antalet spelare som går i konkurs efter karriären är någonstans mellan 10-20 procent.