Kravet på Moyes: starta ett damlag

"Helt frånvarande inom det snabbt växande fenomenet"

Foto: AFP
David Moyes.
FOTBOLL

Pensionerade läraren Graham Pheby har hejat på Manchester United hela livet – men på en punkt tycker han att klubben gör bort sig.

Manchester United har inget damlag.

– Det är orättvist säger Pheby som startat en namninsamling för att kräva att klubben startar ett lag.

Nu har Pheby tröttnat och startat en namninsamling för att kräva att klubben tar efter så många av sina Premier League-konkurrenter.

– United är förvånansvärt nog helt frånvarande inom det snabbt växande fenomenet damfotboll. Det är helt ologiskt. Jag brukade som liten grabb med pappa titta på damerna spela, det är inga filmingar, det är hårt spel och aggressivt spel. Så många kvinnor älskar fotboll – det är orättvist att de inte kan spela i United, säger Pheby till Manchester Evening News.

Sir Alex Ferguson har gått i pension som manager för klubbens herrlag och ersättaren heter David Moyes. Där ser Pheby hopp.

– När Moyes var manager för Everton startade han ett damlag. Det är perfekt tid att be honom att göra detsamma i United nu.

"Oerhört tråkigt"

United hade ett damlag fram till 2005 men det lades ned med motiveringen från klubben att det inte var "affärsmässigt lönsamt". Under engelsk lag måste klubben dock låta tjejer träna med klubben upp till 16 års ålder. Det är en av villkoren för att tillåtas ha en akademi för pojkar.

– Uniteds flickakademi är väldigt bra och det är oerhört tråkigt att de måste lämna klubben vid 16 års ålder för klubbar som Manchester City eller Everton, säger Pheby till Manchester Evening News. 

Bland de som skrivit under Phebys namninsamling finns Afghanistans landslagskapten Zahra Maahmoodi och engelska parlamentsledamoten John Leech.

– Jag älskar damfotboll. Den påminner mig om hur herrfotbollen brukade spelas. Min kampanj kommer att fortsätta fram till att United beslutar att starta ett damlag.

Premier League-konkurrenterna Manchester City, Everton, Chelsea, Arsenal och Liverpool har alla framgångsrika damlag.