”Jag var rädd för att bli hånad”

Fletcher om karriärhotande sjukdomen: ”Ljög lagkamrater rakt upp i ansiktet”

Foto: Scanpix.
Darren Fletcher, Manchester United.
FOTBOLL

Fotbollsengland tappade hakan när Darren Fletcher, 30, berättade att han skulle ta en timeout från fotbollen för att behandla den karriärhotande skadan ulcerös kolit.

Denna säsong har han börjat ta sig tillbaka så smått – efter en tuff tid fylld med ångest och lögner.

– Läkare och specialister sa att det fanns en stor risk att jag aldrig skulle spela igen.

Darren Fletcher, 30, hade vunnit ligan tre gånger, FA-cupen en gång, Champions League en gång och ligacupen två gånger.

Men sedan vändes Manchester United-mittfältarens liv upp och ner. Han hade drabbats av kroniska magsjukdomen ulcerös kolit och tvingades till en timeout från fotbollen i slutet av 2011. Sjukdomen hade redan hållit honom borta från spel två månader tidigare det året.

Symtomen för ulcerös kolit kan innefatta diarré, buksmärtor, blodförlust, viktminskning och trötthet. Det finns inget känt botemedel för sjukdomen.

”Förlorar blod”

Sedan dess har han endast använt sporadiskt på fotbollsplanen. Förra säsongen startade han två ligamatcher. I december i fjol gjorde han dock säsongsdebut och har sedan dess hunnit med två starter och två inhopp. I en intervju med BBC berättar han att drömmen att ta på sig United-tröjan igen varit oerhört viktigt för att ta sig igenom operation och behandlingar.

– Kirurgen var väldigt optimistisk över att jag skulle kunna ta mig tillbaka till ett normalt liv och vara en bra make och pappa. Men djupt där inne fanns även viljan att spela fotboll igen. Folk säger att det inte är det viktigaste, men det är något man ständigt tänker på. Läkare och specialister sa att det fanns en stor risk att jag aldrig skulle spela igen, men jag vägrade tänka i dem banorna, säger skotten till BBC.

Fletcher berättar hur sjukdomen slår mot honom när den är som värst.

– Man kan springa på toaletten 10 till 30 gånger per dag utan mycket tid att ta sig det. Man förlorar blod. Blodinflammationsvärdena var så höga och jag var så svag att jag hamnade på sjukhus med dropp ett antal gånger. När jag fick diagnosen tänkte jag inte så mycket på det, och i dag inser jag att det var omoget. Jag kände mig oslagbar som Manchester United-spealare i Premier League.

Får brev från mammor och pappor

Den skotske landslagsmannen berättar även om hur han ljög för sina lagkamrater för att hålla sjukdomen hemlig.

– Jag höll tyst fram till 2011/12. Min familj och vänner visste men ingen inom klubben. Det var väldigt känsligt för mig. Jag hade svårt att hitta på historier till varför jag inte var på träningar, varför jag såg så sjuk ut, varför jag sprang på toaletten hela tiden. Jag ljög praktiskt taget lagkamrater upp i ansiktet och det var tufft för mig. Men så fort jag berättade var det som en sten från bröstet. Jag var rädd för att bli hånad av fansen men alla har varit fantastiska, säger 30-åringen.

Men det är inte bara Fletcher själv som hjälpts av att berätta om sin sjukdom.

– Jag har fått så många brev från mammor, pappor och barn. De berättar om hur enkelt deras liv har blivit. De kan gå till skolan och, i stället för att säga att de har ulcerös kolit, bara säga att ”Jag har samma sjukdom som Darren Fletcher”.

ARTIKELN HANDLAR OM