Bilderna visar vad det var som hände

Sjögren: Häpnadsväckande enkla misstag som både oroar och lugnar

1 av 3
FOTBOLL

Alla undrade vad som hände de där 20 första minuterna.

Två bilder visar i alla fall en del av sanningen.

Två bilder som både borde oroa och lugna Arsenal-lägret.

Sportbladets Patrik Sjögren.

Individuella misstag kan fälla en gigant. Individuella misstag kan kosta en ligatitel. Individuella misstag kan spoliera en säsong. Men tack och lov för Arsenal så är de ofta också relativt lätta att rätta till.

Fem meter ifrån

Arsene Wenger var fullständigt rasande efter 20 minuter mot Liverpool. Inte undra på då laget låg under med 0-4! Samtidigt frågade sig den samlade fotbollsexpertisen i England på Twitter vad det egentligen var som hände.

Två bilder ger en stor del av svaret på den frågan.

Både Martin Skrtels 1-0 och 2-0 kom efter häpnadsväckande enkla misstag i Arsenals försvar. Vid 1-0 upphävde Mikel Arteta en offside men en bild tagen precis innan Steven Gerrard satte foten till frisparken visar också något annat. Martin Skrtel, bakom ryggen på Laurent Koscielny, helt omarkerad. Då hade det inte ens gått en minut.

Efter knappt tio minuter var det dags igen. Och bilden än mer talande.

Koscielny ställde upp fem meter från Skrtel som fick stå sopren i Arsenals straffområde. En av hemmalagets bästa huvudspelare.

Det räckte för att sätta tonen till matchen och krossa både Arsenal psyke samt moral, men orkestern av misstag var inte över. Dirigentpinnen bytte ägare och efter att Mesut Özil gett bort två bollar i uppspelsfasen stod det 4-0.

Fyra gigantiska misstag

Fotboll handlar till stor del om att inte göra misstag. Arsenal gjorde fyra gigantiska på 20 minuter. Då står det 0-4 när man möter ett klasslag som Liverpool.

Hemmalaget var lysande i omställningsspelet och straffade gång på gång Arsenals backlinje. Vid 5-0 genom en ny bra löpning in bakom backlinjen där både Koscielny och Per Mertesacker gick bort sig på nytt. Men de gjorde det också för att löpningarna från Liverpools offensiva spelare kom rätt och passningarna var perfekta.

Det är ändå uppseendeväckande att så stora spelare som framförallt Özil och Koscielny, som har en lysande högstanivå, gör flera grova misstag i en så betydelsefull match. Det Arsenal kan trösta sig med inför fortsättningen av den mardrömsperiod de nu är inne i är att individuella misstag ofta är lättare att rätta till än större systemfel.

Jag skulle inte skriva av Arsenal på något sätt redan nu. Men visst hade de mått bra av att ha en Kim Källström att slänga in där vid 0-4, med en halvlek kvar. Eller vad säger du, Özil?

ARTIKELN HANDLAR OM