”Hjälp, min guldfisk simmar åt fel håll”

Heltidsanställda för att hjälpa stjärnorna med alla problem

Foto: TT, BILDBYRÅN
FOTBOLL

För mycket tacos, inga Rice Krispies, ont om helikopterplattor eller en guldfisk som simmar åt fel håll.

För att hjälpa fotbollsstjärnorna med alla problem har de engelska klubbarna numera heltidsanställda stödpersoner, skriver BBC.

Men det finns fortfarande hopplösa fall.

Hälften av de 1,3 miljarder kronor de engelska klubbarna köpte spelare för under januari gick till utländska klubbar. Men det är egentligen när papprena är påskrivna som det riktiga jobbet börjar.

Många miljonvärvningar har misslyckats på planen då det inte lyckats anpassa sig till livet utanför. För att motverka det satsar de engelska elitklubbarna enorma summor varje år på att få spelarna att trivas.

Uppdraget: Ordna en helikopterplatta

2002 blev Aston Villa första klubb i Premier League att anställda en stödperson, Lorna McClelland, till spelarna på heltid. I dag har Manchester City tre. De hämtar upp nya spelare på flygplatsen, hjälper dem att installera sig i sitt boende, ordnar telefon, bankkonto och hjälper till med enklare vardagssysslor. Bland annat.

– Du kan ringa ”Buzz” när som helst och han är alltid tillgänglig. När du har problem med din bil eller din jacuzzi eller med lamporna i ditt hus, han finns alltid där, sa Manchester Uniteds Patrice Evra 2009 om Uniteds stödperson Barry Moorhouse.

Problemen spelarna ber om hjälp med varierar också kraftigt. BBC skriver att Bojan Krkic fick rådet av klubben att skaffa en hundvalp för att motverka sin hemlängtan när han bytte Barcelona mot Roma 2011.

Manchester Uniteds nyförvärv från Atlético Madrid David de Gea tvångsmatades mer eller mindre med proteindrinkar av klubben efter köpet 2011 eftersom han åt sitt största mål mat sent på natten, sov två-tre gånger per dag och kastade i sig ”för många tacos”.

Boltons stödperson fick i sin tur i uppdrag att ordna en helikopterplatta i anslutning till träningsanläggningen så att anfallaren Les Ferdinand kunde pendla från sitt hem i London och Fulhams tog emot ett stressat samtal från franske spelaren Alain Goma sedan försvararen fått för sig att hans guldfisk börjat simma åt fel håll.

Höll för öronen hela resan

Men alla problem går inte att komma tillrätta med.

– Vi hade en afrikansk spelare som kom till oss för några år sedan som aldrig hade varit utanför Afrika tidigare. När han kom till flygplatsen i Birmingham satt i min bil med händerna över öronen eftersom han inte kunde stå ut med ljudet från all trafik. Han var inte van vid det, säger Aston Villas stödperson Lorna McClelland till BBC.

Anfallaren Luther Blissett lyckades i sin tur inte anpassa sig till livet i Milano efter övergången från Watford 1983.

– Oavsett hur mycket pengar du har kan du inte få tag på Rice Krispies här, sa Blissett och åkte hem till England igen redan efter en säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM