Nya engelska attacken mot svenske domaren

Jonas Eriksson, Anders Frisk och Martin Hansson alla i skottlinjen

FOTBOLL

Den svenske toppdomaren Jonas Eriksson fick utstå en hård attack från Manchester City-tränaren Manuel Pellegrini.

Nu kommer nästa angrepp.

– Den värdelöse, överskattade skandinaviske domaren har varit ett inslag i Uefa-tävlingar i fler år än vad som är behagligt att tänka på, skriver Daily Mail.

Efter Manchester Citys 0-2-förlust hemma mot Barcelona i den första åttondelsfinalen av Champions League var City-tränaren Manuel Pellegrini rasande.

Den chilenske tränaren gick till attack mot den svenske toppdomaren Jonas Eriksson, som dömde en straff för Barça och en ett rött kort för City-backen Martin Demichelis.

– Det var inte ett bra beslut att sätta en domare från Sverige som ansvarig för den här matchen. Det spelas viktigare fotboll i Europa än i Sverige, sa Pellegrini bland annat.

City-tränaren bad om ursäkt ett par dagar senare efter att ha kommit under hård kritik för sina uttalanden.

–  Sverige är ett land med många bra spelare, de har en av världens bästa i Zlatan Ibrahimovic och de kan också ha bra domare. Jag menade inte det jag sa just då. Men jag anklagade inte Sverige för något, sa Pellegrini då.

Hjälpte Frankrike till VM

Men nu backas City-tränarens ursprungliga uttalanden upp av Daily Mails krönikör Martin Samuel som även han ger den skandinaviske domarkåren en ordentlig känga.

– Det finns en del sanning i Pellegrinis ord. Den värdelöse, överskattade skandinaviske domaren har varit ett inslag i Uefa-tävlingar i fler än vad som är behagligt att tänka på. 

Daily Mail-krönikören listar sedan exempel på skandinaviska domare som varit inblandad i uppmärksammade matcher och nämner först Anders Frisk:

– Han förtjänade inte att jagas ut ur sporten av Chelsea-supportrar, men hans insats i matchen mot Barcelona 2005 var hopplös.

… innan även Martin Hansson får ett omnämnande:

– Martin Hanson missade Thierry Henrys hands som hjälpte Frankrike till VM 2010.  

Skyller på vinteruppehållet

Daily Mail-krönikören bjuder avslutningsvis till en förklaring till varför skandinaviska domare är undermåliga.

– De skandinaviska ligorna har oftast uppehåll under vintern vilket innebär att deras domare går in i Europas största turnering med väldigt lite matchning. Eriksson, till exempel, hade endast dömt en match sedan november, i den qatariska ligan. Med så pass usel förberedelse kanske vi ska vara glada att inte mer går fel.

ARTIKELN HANDLAR OM