Då ”en gudagåva” – nu dumpas han

Freddy Adu oönskad på den stora fotbollsscenen

Foto: AP
Freddy Adu i USA:s landslag 2012.
FOTBOLL

Han kallades världens mest lovande spelare och beskrevs som ”en gudagåva” av Pelé.

På onsdagen meddelade Blackpool att Freddy Adu inte får något kontrakt med Championship-klubben.

Nu är amerikanen 24 år gammal och oönskad på den stora fotbollsscenen.

Som 14-åring blev Adu den yngste professionella idrottaren någonsin i USA när han skrev på för DC United och Real Madrid, Manchester United, Chelsea och Inter stod i kö för att värva underbarnet. Då kallades amerikanen för världens mest lovande fotbollsspelare.

Landslagsman som 17-åring

Som 17-åring kom landslagsdebuten och 2007 flyttade den då 18-årige Adu till portugisiska storklubben Benfica. Men sedan gick inte utvecklingen som alla hade förutspätt.

Adu lånades i tur och ordning ut till Monaco, Belenenses, Aris och Caykur Rizespor innan amerikanen 2001 återvände till hemlandet och Philadelphia Unon. Efter sju mål på 35 matcher valde anfallaren att återigen testa lyckan utanför Nordamerika när flytten gick till brasilianska Bahia.

Den 5 april 2013 skrev Adu på för klubben men redan den 7 november bröts kontraktet. Nu undrar alla vad som ska hända ”världens mest lovande spelares” karriär.

”Kommer inte hända något med Freddy”

Anfallaren har under februari provspelat med Blackpool i engelska Championship under tre veckor men de meddelar nu att det inte blir något kontrakt.

– Det kommer inte hända något med Freddy. Han kom in och jobbade hårt för oss och är en bra kille men jag är mer än nöjd med vad jag redan har. Jag har en bra trupp, säger managern Barry Ferguson till Blackpool Gazette.

Nu står anfallaren Pelé en gång kallade för ”en gudagåva” och som Chelsea påstås ha bjudit över 350 miljoner kronor för utan klubb.

ARTIKELN HANDLAR OM