Ferguson slagen med bälte under skoltiden

... och enormt tacksam till läraren som agade honom

Foto: Bildbyrån
Sir Alex Ferguson.
FOTBOLL

Hemligheten bakom vinnarskallen som lade beslag på 38 titlar för Manchester United.

Själv tackar han sin favoritlärare från skotska Govan, som agade honom med bälte.

Ett bälte han har kvar än i dag.

– Sex slag från det där bältet gjorde oerhört ont, säger Ferguson.

Manchester United befinner sig i en turbulent omställningsperiod under nye tränaren David Moyes. Annat var det under tidigare tränaren Sir Alex Ferguson.

Nu avslöjar den skotske United-legendaren vart han fick beslutsamheten att vinna 38 titlar ifrån.

Under sina skoldagar på Broomloan Road Primary i Glasgow blev han slagen av sin favoritlärare Elizabeth Thomson när han misskötte sig.

I dag är bältet en av hans mest kära ägodelar.

– Det ligger på mitt kontor. Mina barnbarn är livrädda för det. Sex slag från det där bältet gjorde oerhört ont. Men det var den sortens straff du fick om du gick över gränsen. I mitt fall var det oftast för att jag slogs på skolgården, säger Ferguson till BBC.

”Kunde inte gå på begravningen”

Ferguson höll kontakt med sin favoritlärare genom den titelstinna karriären i Glasgow Rangers, Aberdeen och Manchester United.

– Men när hon dog kunde jag inte gå på begravningen eftersom United spelade borta, men ett par månader senare fick jag ett paket. Hon hade lämnat sitt bälte till mig. Hennes brorson skickade det till mig med orden ”Du känner till detta bälte bättre än någon annan. säger skotten till BBC.

Sir Alex, i dag 72 år gammal och pensionerad, skaffade sig ett fruktat rykte under tränarkarriären för att disciplinera spelare och domare med sina ”hårtork”-utskällningar.

Och även om aga förbjöds i brittiska skolor 1987 minns han sina skoldagar på 1950-talet med värme. En tid där lärarna inte ”tummade på ett kokt stryk”.

Skolkade mycket

– Elizabeth Thomson var en inspiration för mig. Det är det perfekt ordet att beskriva henne. Området i Glasgow där jag växte upp, Govan, hade de högsta skolksiffrorna i staden. Hon kom från en annan värld egentligen. Hon kom från en förmögen medelklassfamilj men hade en rå beslutsamhet. När hon först kom till Broomloan gick hon hem till varje elev och sa ”Om ditt barn inte är i skolan i morgon kommer jag tillbaka”, säger Ferguson och fortsätter:

– Det var kanske 2 000 lärare som tackade nej till utmaningen som det jobbet innebar, men hon älskade det. Hon förbättrade varje människa hon träffade. Hon sökte alltid en utmaning. När jag tänker på henne i dag inser jag att det inte bara handlade om utbildning. Elizabeth fick dig att vilja vara ditt bästa jag.

ARTIKELN HANDLAR OM