Moyes trodde han kom till ett palats

Sjögren: Skeva självbilden ser ut att ha blivit hans fall

FOTBOLL

David Moyes tog över ett renoveringsobjekt med potential och behandlade det som ett palats.

Långsiktighet är bra – självinsikt är ännu bättre.

Det hade inte David Moyes – det har Manchester Uniteds styrelse.

Sportbladets Patrik Sjögren.

När David Moyes tog över Manchester United var de Englands bästa lag i tabellen – men knappast sett till truppen. Ska vi tala i Erik Hamrén-termer hade Sir Alex Ferguson lämnat efter sig ett nedgånget hus med ett svajigt golv, skeva väggar och ett läckande tak. Han hade lämnat ett renoveringsobjekt – men med både havsutsikt och goda kommunikationer.

Dömt att misslyckas

Ferguson var en mästare på att löpa runt med hinkar och lappa ihop konstruktionen men nu var Moyes tvungen att göra grundjobbet och spackla ihop det tak som knappast skulle klara några fler regnväder. Problemet var att Moyes verkade tro att han flyttade in i Buckingham Palace.

Moyes ville inte bygga om – han ville bara köpa in ny konst och gräva till en pool.

Han inledde sin sejour med att inte bara siktat mot stjärnorna på Vintergatan utan dem i någon helt annan galax. United ville ha Cesc Fabregas efter att Barcelona redan släppt Thiago. Det var dömt att misslyckas vilket alla utom Moyes insåg. Han var så övertygad om att det ändå skulle gå att han helt verkade sakna reservplan när affären till sist kraschade. Sedan dess har David Moyes i panik sprungit runt med hinkar för att försöka rädda alla läckor.

Marouane Fellaini blev paniklösningen men matchade egentligen inget av Uniteds läckande hål. Under januari upprepade sig exakt samma historia med Juan Mata.

Laget hade egentligen bara en spelare under 30 år av absolut världsklass i Wayne Rooney. Han hade under Ferguson flyttats ner till mittfältet och stoppat en läcka men svarat med att hota att lämna klubben om han inte återfick sin plats som släpande anfallare. Det fanns alltså en enda position där United hade riktigt bra täckning. En position managern inte heller kunde ändra på utan att riskera att förlora lagets viktigaste spelare. Under sitt år som manager valde Moyes då att värva två spelare – båda med just den positionen som sin bästa.

När transfermarknaden blev ett fiasko återstod för Moyes att försöka lappa ihop bygget på planen. Mot Everton senast blev det mer tydligt än någonsin att Moyes inte behärskar den hink-jongleringen i närheten så briljant som sin föregångare.

Måste hitta en hantverkare

Managerns desperata försök att plötsligt förvandla klassiska kant-spelande United till FC Barcelona mot sin gamla klubb visade smärtsamt uppenbart Moyes skeva självbild och verkar ha blivit för mycket för United styrelse. Den matchen blottade precis alla läckor David Moyes inte lyckats täppa.

Den avslöjade också att det Everton Moyes byggt sin karriär kring fungerar ännu bättre utan honom.

Långsiktigheten med Sir Alex Ferguson har många gånger nämnts som en av de största hemligheterna bakom Manchester Uniteds fantastiska historia. Fansen krävde tidigt att även Ferguson skulle sparkas men United höll kvar vid sin plan, litade fullt på Ferguson och fick engelsk fotbolls mest framgångsrika era som följd. Nu väljer de den andra vägen, lyssnar på kritikerna och sparkar David Moyes.

Det kanske är fel beslut. Oavsett känns det som ett ofrånkomligt sådant. David Moyes har under sin korta tid i United misslyckats med egentligen allt han tagit sig för. Att då lita på att 50-åringen skulle kunna lyckas med en ännu svårare uppgift än den han hade på transfermarknaden förra sommaren hade varit en större chansning än att erkänna sitt fel, tänka om och börja från början igen.

Långsiktighet är bäst – om du har rätt man på rätt plats. David Moyes var inte det. Han var en kung som trodde att han kom till ett palats men hittade ett ruckel. Nu måste United hitta en hantverkare.