FA: ”Minska antalet utländska PL-spelare”

Foto: TT
FOTBOLL

Återväxten av engelska fotbollstalanger hackar.

Nu vill FA ge dem en chans att utvecklas genom att minska antalet icke EU-spelare med 50 procent.

– Det nuvarande systemet är en fars, säger FA:s ordförande Greg Dyke till Sky Sports.

Premier League är lika het som vanligt. Men i England knorras det när man ser hur de yngre årskullarna blir allt mindre konkurrenskraftiga och antalet brittiska profiler blir klart färre i ligan.

FA har identifierat problemet och vill nu fixa det genom att kraftigt minska antalet icke EU-spelare i Premier League.

Det nuvarande systemet kräver arbetstillstånd där spelaren måste ha gjort 75 procent av landskamperna de senaste två åren eller visa att de är en ung och lovande spelare.

– Vi vill ändra systemet. Det nuvarande systemet är en fars - 80 procent kommer in på en överklagan för managern visar upp en film som säger att den här spelaren är extraordinärt bra, säger Greg Dyke till Sky Sports.

”Stjärnor ska inte prövas”

Nu vill FA lägga fram ett förslag där man hoppas sortera bort utländska "truppspelare".

– Det borde vara ett gäng klara kriterier som bestämmer om en spelare kommer in, inte vaga grunder.

Spelare som inte kommer från EU måste stanna i klubben och ska inte få lånas ut. För att stjärnorna däremot ska fortsätta komma ska alla transfers över 100 miljoner kronor inte kräva någon arbetstillståndsprövning alls.

– Låt oss göra som lagstiftningen var tänkt – låt de bästa spelarna komma men låt de trupplatser som finns gå till unga engelska spelare, säger Dyke.

– Jag hoppas att resultatet av det här förslaget (som är ute på remiss hos klubbarna) är att vi minskar antalet icke EU-spelare med 50 procent.

FA hoppas att reglerna ska träda i kraft inför nästa säsong.