Lär sig spanska – för att spela i City

Richards om bråken på träning, sågningarna, stjärnorna som tjurar och språkproblemet

FOTBOLL

Behovet av att lära dig spanska för att spela för den engelska mästarklubben.

Öppna bråk på träningar mellan både ledare och spelare.

Stjärnor som tjurar och klagar när de inte får spela.

Det var Micah Richards vardag i Manchester City.

Micah Richards tar nu bladet från munnen efter flytten från Manchester City till Fiorentina under sommaren. Den 26-årige försvararen har fått se klubben han kom till som 14-åringen förvandlas från en engelsk ligaklubb till en internationell miljardindustri.

Richards topp under City-karriären kom 2012. City hade vunnit sin första titel efter den sanslösa ekonomiska satsningen och engelsmannen var nominerad till årets spelare i klubben. Men under upptakten av den efterföljande säsongen skadade försvararen knäet, förlorade sin plats till Pablo Zabaleta och fick sedan se tränaren Roberto Mancini lämna.

”Kallade mig 'Swarovski'”

Nye managern Manuel Pellegrini hade inte mycket till övers för Richards.

– Jag nådde botten mot Watford (i FA-cupen i januari i år). I halvtid låg vi under med 0-2. Jag vill inte skylla på andra spelare, men jag kan säga så mycket som att jag inte var problemet, men Pellegrini tog ut mig och (Jack) Rodwell i halvtid. Jag tänkte att ”jag håller på att bli en syndabock här”. Jag har inte alltid spelat bra för City men jag har aldrig varit syndabocken och utbytt i halvtid när jag själv tycker att jag gjort en okej match. Det var märkligt, onaturligt, det hade aldrig hänt förut men jag kände att vad jag än gjorde så dög det inte, säger Richards till The Guardian.

Richards berättar nu för tidningen hur hela atmosfären i klubben förändrades när Mancini ersattes av Pellegrini i juni 2013.

– Det var tufft under Mancini, han var hård, men jag är van vid hårda nypor och den mentaliteten. Som Stuart Pearce, folk som är ärliga. Jag är van vid managers som sågar mig fullständigt: ”Om du inte gör det här ryker du”. Nu är det en helt annan värld. Om en manager säger något kritiskt till en spelare så börjar de tjura och klaga. Det är löjligt.

– Mancini sa exakt vad han tänkte, istället för det som var bäst att säga. Han kallade mig ”Swarovski”, kristallerna, eftersom han sa att jag var gjord av glas. Jag var på väg tillbaka från skada och han fick en fråga på en presskonferens om han var nöjd med mitt arbete. ”Nej”, sa han. ”Nej, han spelade inte alls bra”. Han var aldrig nöjd och det hjälpte oss att vinna ligan. Han krävde alltid mer. Det är en bra egenskap och en dålig egenskap som kanske blev hans fall men jag har bara bra saker att säga om honom. Det var min karriärs bästa fotboll.

”Sorgligt att de tappat sin kärna”

Richards berättar också om flera bråk på träningarna under Mancinis tid i City 2009-2013. Hela tiden med samma man i huvudrollen: Mario Balotelli.

– Vi spelade smålagsspel och förlorade eftersom Mario inte höll sin markering. Jag bara skrek ”Mario, för helvete, det är din kille”. Men du vet hur han är. Han började svära på italienska och gestikulera med sina händer. Jag fortsatte: ”Mario, jag är inte på det humöret i dag”. Jag tappade fattningen, han sin och det blev bara galet. Du kom inte undan med något i City eftersom det alltid var fotografer överallt, säger Richards till The Guardian och fortsätter om när Balotelli började slåss med managern Mancini:

– Folk påstår att det började med en sen tackling men det stämmer inte. Mancini ville förklara något, Mario var inte intresserad av att lyssna och sedan började galenskapen. Jag lämnade dem bara åt sitt eftersom de var som far och son, snarare än manager och spelare. Men min favorithistoria med Mario är ändå när han följde med en pojke till skolan för att tala med hans mobbare. Han gjorde helt enkelt alltid som han själv ville.

Nu försöker Micah Richards anpassa sig till livet i Balotellis hemland Italien. Bland det första på 26-åringens lista är att lära sig italienska, men det är inte första gången försvararen behöver hjälp av en tolk.

Engelsmannen berättar nu hur den sportsliga satsningen på Manchester Citys trupp med stjärnvärvning efter stjärnvärvning inneburit att de engelska spelarna i laget tvingats lära sig spanska för att spela för ligamästaren.

– Vincent Kompany försökte snacka med killarna en gång och sa åt dem att lära sig engelska men det är så många spanjorer och sydamerikaner att de helt enkelt föll tillbaka in i sitt eget språk. James Milner har faktiskt tagit spansklektioner i några år nu. Det är sorgligt att City tappat sin engelska kärna.