Alarmerande uselt – någon måste offras

Sjögren: Skeppet sjunker

FOTBOLL

Ett anfall som kan vinna ligan – men ett försvar som hade riskerat att åka ur.

Det var ett barnsligt naivt lagbygge Louis van Gaal fick se förnedras av Leicester.

Nu måste någon offras.

Sportbladets Patrik Sjögren.

Manchester Uniteds rekonstruktion har varit lite som om en tolvåring med stora drömmar men helt utan verklighetsförankring fått spela tv-spel. In med lysande offensiva stjärnor som Ángel di María samt Falcao och ut med gamla defensiva gubbar som Rio Ferdinand och Nemanja Vidic utan att ersätta dem.

Nu står laget där med botten och toppen av tabellen i samma startelva. Framåt finns spelare som kan vinna Premier League – bakåt försvarare som skulle kunna åka ur. Mot Leicester blev det mer tydligt än någonsin sedan Louis van Gaal ritat upp en barnsligt naiv taktik.

Tömde alla nödraketer

Managern kostade på sig att placera anfallaren Wayne Rooney på det offensiva mittfältet och offensive mittfältaren Ángel di María på det defensiva. En väldigt anfallsorienterad balans men som ändå borde ha kunnat hantera lilla Leicesters anfallshot. Om de nu hade haft en vettig försvarslinje bakom sig.

Det var tydligt redan innan ligan sparkade igång att Phil Jones, Jonny Evans, Chris Smalling och Tyler Blackett inte var bra nog för att vinna Premier League. Men att det skulle vara så här uselt...

Fem insläppta mål mot Leicester! Om Liverpool skickade ut ett SOS i lördags tömde United alla sina reserver av nödraketer på söndagen. Nu är det bara för managern Louis van Gaal att hoppas att livbåtarna flyter. För skeppet sjunker.

När den svindyra offensiven gjort sitt mot Leicester hade han chansen att luta tillbaka balansen och packa in de tre poängen i bussen. Istället bytte han in de offensiva stjärnor som inte fick plats från start och fick se sitt svindyra lagbygge både krossas och malas ner av det bottentippade hemmalaget. Till sist blev det rent av pinsamt.

Måste offra en till stjärna

Innan di Marías ankomst spelade holländaren med en fembackslinje för att stabilisera försvaret i väntan på tillräckligt bra spelare för att kunna använda sin föredragna 4-3-3-uppställning. Efter värvningen av argentinaren ansåg sig van Gaal ha fått det. I alla fall offensivt.

Nu är frågan om han inte borde återgå till den där bespottade fembacksuppställningen, som i ärlighetens namn inte fungerade särskilt bra heller. Alternativet är att hitta en annan mer defensiv balans med fler försvarsinriktade centrala mittfältare som understöd till den minst sagt svajiga backlinjen.

Problemet är att alla de offensiva stjärnorna då inte kommer få plats. Mot Leicester var Juan Mata petad och ska van Gaal ta in ännu fler defensiva spelare måste ytterligare minst en av Wayne Rooney, Robin van Persie, Falcao eller Ángel di María offras.

Det kommer gnällas och det kommer se ut som ett sanslöst slöseri med både talang och pengar. Men det är Louis van Gaal som satt sig själv i den här sitsen genom att naivt värva offensiv under transferfönstret när det är försvaret som vrålat efter förstärkningar.

Nu står han där med en hårt eftersatt backlinje, en skadad Phil Jones och en Jonny Evans på kryckor, men med ett helt stjärngäng framåt som kanske måste bänkas. Förhoppningsvis har han svaret på hur han ska agera nu. För jag har ingen aning.