”ALLA bra spelare spelar hos oss nu”

Wenger: Bottenlagen i England tar de bästa spelarna

Foto: TT
FOTBOLL

Till och med de engelska bottenlagen dränerar Italien, Spanien och Tyskland på de bästa spelarna.

Det menar Arsenals manager Arsene Wenger som anser att Premier League blivit helt överlägsen gällande anfallskraft.

– I princip alla de bästa offensiva spelarna i Europa spelar här, säger Wenger enligt Daily Mail.

Real Madrid vann senast och året innan var det Bayern München som triumferade i Champions League. Lag med offensiva stjärnor som Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Arjen Robben, Franck Ribery och Robert Lewandowski. Men bakom de allra bästa lagen i Tyskland och Spanien är det tunnt.

”Enorm anfallskraft”

På frågan om den målrika ligainledningen i England hyllar Arsenals manager anfallsbesättningen i Premier League som överlägsen de andra ligorna i Europa.

– Det är en bättre offensiv nu eftersom, om du ser på alla världsklasspelare som kommer in i Premier League nu, så har vi i princip alla de bästa offensiva spelarna i Europa, säger Wenger. och fortsätter:

– De kreativa spelarna spelar också i England. Titta bara på de stora klubbarna med all sin finansiella kraft och enorma anfallskraft.

Förklaringen är tv-pengarna som även de mindre engelska klubbarna drar in. Fördelningen där 50 procent av intäkterna (som totalt var drygt 16,2 miljarder kronor förra säsongen) delas jämnt mellan Premier League klubbarna, 25 procent efter ligaposition och 25 procent efter tv-tid innebär stora summor även till bottenlagen.

”Alla bra spelar här”

Förra säsongen fick till exempel ligajumbon Cardiff 675 miljoner kronor - dubbelt så mycket som tyska ligamästaren Bayern München, skriver La Nueva Espana. I Italien tjänade mästaren Juventus mest med 850 miljoner men ligger ändå efter Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Tottenham och Everton som alla tjänade mellan 924 miljoner kronor (Everton) och upp till 1,1 miljarder (Liverpool).

Mest drar samtidigt spanska jättarna Barcelona och Real Madrid in med 1,3 miljarder kronor var. Trots det anser Wenger att bottenlagen i England kan utmana de andra spanska klubbarna om världsspelarna.

– Jag anser att Premier Leagues finansiella potentialen gör att klubbar längre ner i tabellen med mindre finansiella möjligheter kan köpa de bästa spelarna i Europa eftersom klubbarna på den undre halvan av Premier League fortfarande har större finansiell potential än italienska och spanska klubbar. Alla bra spelare spelar här.

Kanske inte så konstigt då La Liga-laget Almeria, 17:e i ligan förra säsongen, bara fick 162 miljoner kronor i tv-pengar.

ARTIKELN HANDLAR OM