”Vet hur det är att växa upp med det”

Förenades av sjukdomen efter sjuårige Harrys vädjande brev

1 av 5 | Foto: SWANS TV
FOTBOLL

Sjuårige Harry Jacobs från London har precis fått diagnosen Alopecia totalis och skrev till sin idol Jonjo Shelvey i hopp om stöd.

”Jag har Alopecia precis som du. Tycker du om det? Jag tycker att det är okej eftersom jag inte kan få hårlöss och inte behöver gå till frisören.”

Kort därefter stod lille Harry och slog straffar inför en Premier League-publik på 20 000 åskådare.

Det började med ett enkelt brev:

”Du är otrolig och gjorde mål från 43 meter, rakt upp i krysset. Så, så, så bra. Jag vet att du spelar för Swansea. Mitt namn är Harry och jag har Alopecia precis som du. Tycker du om det? Jag tycker att det är okej eftersom jag inte kan få hårlöss och inte behöver gå till frisören – vilket är bra. Men jag tycker inte riktigt om det ändå. Kan du vara snäll och komma till min skola, men först till mitt hus. Jag kan ta med dig till min skola så du får träffa mina kompisar”.

”Väldigt jobbig period”

Brevet var från sjuårige Harry Jacobs till Premier League-spelaren Jonjo Shelvey. Harry har precis fått sin diagnos Alopecia totalis, samma sjukdom som Shelvey dragits med sedan sin barndom. Det enda egentliga syndromet är håravfall men det är också en följd som kan vara känslig och orsaka djupa psykologiska ärr för en ung pojke i en utsatt skolmiljö. Jonjo Shelvey kan vittna om det.

– Jag vet hur det är att växa upp med Alopecia. Det var tufft för mig med folk som gav mig öknamn och sådana saker. Jag kände för Harry när jag fick brevet och det var skönt för mig att kunna dela med mig av min erfarenhet och försöka guida honom framåt, säger Shelvey, enligt klubbens hemsida, efter att Harrys mamma vädjat till honom att skicka ett kort svar på sonens brev.

”Harry har utvecklat Alopecia ganska hastigt. Han är en stor fotbollsälskare och har funnit en viss tröst i att du är en Premier League-spelare som han kan se upp till och även se som bevis på att även han kan uppnå otroliga saker. Jag skulle verkligen uppskatta om du kan svara på hans brev. Han går igenom en väldigt jobbig period just nu och det skulle vara en enorm uppmuntran för honom om du svarade”, skrev mamman Nic.

”Bästa var att se hans ansikte”

Jonjo Shelvey svarade inte bara. Han gjorde mycket mer än så. Den 22-årige engelske landslagsmannen bjöd över hela Harry Jacobs familj till Wales, betalade deras hotell och lät dem se matchen mot Southampton från en VIP-loge. Men Harry fick inte vara med i logen hela matchen.

Istället såg Shelvey till att själv träffa Harry i spelartunneln innan matchen för att räcka över en matchdräkt. Sedan fick sjuåringen vandra ut till matchen hand i hand med sin idol och till och med slå straffar inför de 20 000 åskådarna i halvtid.

– Det bästa av allt var att se hans ansikte när han fick gå ut med laget. Han sa att han hade fantastiskt roligt – och det är väldigt speciellt, säger Shelvey.

Se klippet från Harrys besök hos sin idol (Obs: Extern länk)