Mobbaren Liverpool har blivit mobbade

Sjögren: Kryllade av översittare på Anfield

FOTBOLL

Inför derbyt mot Everton mobbades Liverpool av skadeglada Southampton-anhängare.

Steven Gerrard dömdes i sin tur ut som slut.

Den senare svarade alla kritiker – men Liverpool riskerar att förbli ett offer.

Foto: VIASAT FOTBOLL
En åskådare fotograferade den skadade Everton-spelaren.

Steven Gerrard har varit en slagpåse efter Liverpools svaga inledning av Premier League. Röster har höjts för att 34-åringen är slut, har blivit för trög och inte längre hänger med. Mot Everton gav han alla kritiker svar på tal. Men inte bara med sin delikata frispark.

Tillsammans med Jordan Henderson bildade Gerrard vad som såg ut att bli den direkt avgörande lagdelen i matchen. Duon vann mittfältskampen mot Evertons trio och möjliggjorde att hemmalaget blev spelförande och, ofta i lugn och ro, kunde försöka hitta de offensiva nycklarna för att avgöra matchen. Problemet var att de nycklarna aldrig såg ut att passa låset.

Fotograferade skadade Mirallas

Lazar Markovic hånades av Liverpool Echos James Pearce som 40 minuter in i matchen fascinerades av att serben ”äntligen brutit sin strikta 'inga skott-policy'” när han skickade en vrist högt över. Men den 20-årige yttern, som var direkt svag i matchen, var inte ensam om att mobbas.

När Kevin Mirallas drog sönder sin baksida jublade hemmapubliken högt, och en dam precis bakom situationen tog fram sin mobiltelefon och började fotografera belgarens och hela Evertons olycka. Gästerna var till och med mer sönderskjutet av skador än Liverpool inför matchen och tvingades ställa upp med 33-årige Tony Hibbert från start i försvaret – för första gången sedan december 2012. En försvarare som häcklas av sina lagkamrater för att han är så spöklikt lik Rysslands president Vladimir Putin. Men den som ändå såg ut att ha tryckts längst ner i sina skor inför matchen var trots allt Steven Gerrard.

Efter den hårda kritiken under veckan släppte till och med 34-åringen ifrån sig sin absoluta specialitet – frisparkarna. Under första halvlek såg istället Mario Balotelli ut som en lika given frisparksskytt som Zlatan Ibrahimovic (oavsett vilka svensken spelar med). Men efter att italienaren missat två försök tog Gerrard mod till sig, stod upp mot sin ”mobbare” och tog hand om bollen.

Sekunder senare låg den i nätet. Steven Gerrard såg ut att bli derbyhjälte. Kritiken hade tystnat. I alla fall för ett ögonblick.

Men på övertid dundrade Phil Jagielka in sitt sjunde ligamål på över 200 matcher för Everton med en fullständigt osannolik träff. Ett sådant skott som du inte kan försvara dig mot. Men med sitt spelövertag borde Liverpool redan ha avgjort matchen vid det laget.

Uddlöst framåt trots stjärnorna

De stora frågorna kvarstår. Varför är laget så uddlöst trots stjärnvärvningarna av Mario Balotelli och en för dagen pigg Adam Lallana? Mot Everton såg istället ansvaret ut att ligga på Raheem Sterling att bryta mönstret men 19-åringen körde gång efter annan fast i försvaret och bjöd istället gästerna på potentiellt farliga kontringar. Spelvändningar som hade resulterat om gästerna hade haft en bättre passningsfot i speluppbyggnaden. Säg en Steven Gerrard till exempel.

Liverpool värvade friskt offensivt efter tappet av Luis Suarez. I vad som såg ut som ren mobbning mot ligakonkurrenten Southampton hämtades Adam Lallana och Rickie Lambert, samt försvararen Dejan Lovren, in för omkring 590 miljoner kronor. Då såg det ut som storebrors uppläxning av lillebror men inför helgens omgång låg Southampton ändå fyra poäng före Liverpool i tabellen. Mobbaren hade blivit den mobbade när Saints fans gick hårt åt Liverpool i sociala medier.

Mot Everton visade Steven Gerrard och Mario Balotelli att sådana strukturer ändå kan brytas. Något den 24-årige italienaren bevisat förut.

– Min favorithistoria med Mario är när han följde med en pojke till skolan för att tala med hans mobbare. Han gjorde helt enkelt alltid som han själv ville, avslöjade förre lagkamraten Micah Richards i veckan.

Nu får Liverpool hoppas att italienaren kan hjälpa dem på samma sätt, stå upp för laget, fortsätta bjuda Gerrard på frisparkarna men ändå bli den avgörande anfallskraft han värvats för att vara. Lyckas han inte är risken att Liverpool kommer fortsätta mobbas av Southamptons fans. Det är knappast något Steven Gerrard anser att han ska behöva tolerera.