Skadade i 6,5 år – helt absurd siffra

Sjögren: Arsenals spelare faller en efter en som domino-brickor

FOTBOLL

6,5 år.

Så länge har Arsenals spelare varit skadade bara sedan förra sommaren.

Nu firar de återigen höstdagjämning i klubbens rehab-rum samtidigt som ligarivalerna dansar i lövhögarna.

Sportbladets Patrik Sjögren.

De finns de som påstår att hösten är fantastisk med alla dess vackra färger. De vet självklart inte vad de pratar om. Vi vet alla hur det känns när man cyklar hem genom ett piskande dimregn med händerna stelfrusna kring styret. Men det finns, trots allt, en som har rätt att hata hösten mer än oss andra.

84 olika skador på ett år

Han heter Arsene Wenger och har sett hösten komma och gå 64 gånger. 18 av dem som manager för Arsenal. Under de senaste åren har han fått uppleva samma tradition upprepa sig höst efter höst. Spelarna ansluter utvilade och redo från sommaruppehållet men när kylan börjar tränga på händer något. Då faller de en efter en som domino-brickor till marken i smärtor.

Mot Tottenham var det först Mikel Arteta som klev av med en sträckning i vaden. Innan halvtid låg sedan även Aaron Ramsey i gräset efter att ha dragit en ljumske. De gör därmed Olivier Giroud, Nacho Monreal, Mathieu Debuchy, Yaya Sanogo och Theo Walcott sällskap i det reahab-rum som varje år är minst lika välfyllt som Arsenals bänk.

Arsenal-sajten Arsenal Report fick förra sommaren nog av skadorna och bestämde sig för att kartlägga fenomenet i jakt på en förklaring. Sedan dess har de registrerat totalt 84 skilda skador, där 28 varit dokumenterat muskelrelaterade. För att illustrera omfattningen så har skadorna hållit Arsenals spelare borta i totalt 2379 dagar. Det är drygt 6,5 år. En helt absurd siffra.

Det är knappast en överdrift att påstå att just skadorna har varit Arsenal största motståndare de senaste åren. Faktiskt ända sedan storhetstiden i slutet på 1990-talet och början på 2000-talet. Mot Tottenham var det till exempel inhopparen Mathieu Flamini, ersättaren till Arteta, som stod för det ödesdigra misstaget vid 0-1.

Upplyst av de röda korsen

Självklart blir Arsenal också handikappade av sina tidiga byten när balansen ska bli mer offensiv i jakt på en kvittering. Nu räddades de av två snedsparkar, en från Tottenham som gav bort bollen och från Danny Welbeck som missade den innan Oxlade-Chamberlains avslut, till 1-1. Welbecks miss förövrigt så dråplig men ändå genialt öppnande att den hade gjort Nicklas Bendtner stolt.

Arsene Wenger har självklart sett problemet med skadorna och värvade inför säsongen tyska världsmästarnas fystränare Shad Forsythe med uppdraget att utveckla klubbens förebyggande träning. Trots det kan ingen undgå att ana det klassiska hösttecknet som nu återigen tonar upp sig för Arsene Wenger och hans Arsenal.

Wenger vet vad som väntar och han vet hur han ska hantera det. Arsenal har en av ligans bredaste trupper och har år efter år visat att de, trots enorma skadeproblem, kan rädda säsonger och kvalificera sig för Champions League. Men frågan är hur det skulle sluta om truppens nyckelspelare fick gå skadefria en hel säsong?

Besegrar Wenger den motståndaren tror jag att de övriga i ligan har anledning att vara mycket oroliga. Men fram tills dess kan Manchester City, Chelsea och de andra titelaspiranterna fortsätta att njuta av den där vackert färgsprakande hösten som för deras del årligen lyses upp av de röda korsen i Arsenals trupplista.