Han gör Liverpool en sista stor tjänst

Sjögren: Låt oss inte sörja – låt oss applådera

1 av 11
FOTBOLL

Låt oss inte sörja – låt oss applådera.

Efter 26 år i klubben gör Steven Gerrard Liverpool en sista stor tjänst.

Han lämnar vid precis rätt tidpunkt.

Patrik Sjögren.

Den slog ner som en bomb värre än hela nyårsnattens samlade fyrverkerier. Nyheten att Steven Gerrard lämnar Liverpool. En smäll för klubben, ligan och hela fotbollsvärlden som tog hårdare än mångas smärtsamma uppvaknande på nyårsdagen.

Har inte fullt förtroende

Liverpools längst tjänstgörande kapten lämnar klubben. Premier League tydligaste symbol och största ikon har gjort sitt. Englands störste fotbollsprofil just nu tillsammans med Wayne Rooney kommer nästa säsong inte spela boll på de brittiska öarna.

Steven Gerrard är 34 år och skulle med största sannolikhet hålla i Premier League ett par år till. Men genom att lämna nu gör han Liverpool ytterligare en väldigt stor tjänst.

Det har under hösten blivit tydligt att managern Brendan Rodgers inte längre har fullt förtroende för sin kapten. Gerrard har flera gånger petats, ofta med förklaringen att hans spelstil inte alltid passar för motståndet. Det måste vara smärtsamt att höra det för första gången efter 17 år i klubbens a-lag.

Petningarna har inte heller varit okontroversiella. Rodgers har fått hård kritik från supporterhåll för att han inte behandlar klubbens störste ikon med tillräcklig respekt. Steven Gerrard borde ha en given plats i Liverpools a-lag tycker många fans. Gudarna vet att 34-åringen förtjänat det. Men frågan är om det är det bästa för laget?

Rodgers tror inte det och så länge han har klubbens förtroende att bestämma så är det sanningen. Hade Gerrard velat ha ett nytt kontrakt med Liverpool hade han fått det – men det hade kunnat sätta både Rodgers och klubben i en väldigt jobbig situation.

Halkar ut ur Premier League

Om managern fortsatt att peta Gerrard, och resultaten gått emot, hade hans förtroende hos fansen riskerat att störtdyka. Steven Gerrard hade kunnat bråka. Han hade kunnat gnälla. Han hade kunnat få Rodgers sparkad. Nu kliver han istället själv åt sidan och lämnar därmed hela makten över Liverpools framtid i Rodgers händer. Så länge 34-åringen inte är en självklar del av den framtiden är det rätt beslut.

Det kan vara svårt att avsluta långa kärleksrelationer men ska Liverpool gå framåt som fotbollsklubb kan de inte längre luta sig mot Steven Gerrard. Med tanke på ikonens status riskerade det också att bli en ohållbar situation att ha honom som någon slags reserv på bänken.

Nu gör Steven Gerrard Liverpool en sista stor tjänst genom att lämna. Det enda jag kunde önska är att han hade hunnit få den där ligatiteln innan den här dagen kom. Men de vackraste sakerna är sällan de utan repor eller fel.

Diego Maradona dopade sig till pensionen. Zinedine Zidane skallade sig ur fotbollen. Steven Gerard halkade sig bort från Premier League. På ett sätt tror jag bara att det kommer göra dem ännu mer odödliga.

ARTIKELN HANDLAR OM