Får böter – om de inte går på krogen

Charmade hela Fotbollsengland Krögaren valde bort proffslivet Bötfälls om de struntar i krogen

FOTBOLL

Det blev inget avancemang för Blyth.

Efter 2-3 mot Birmingham kan vi nog ändå slå fast att ”The Spartans” är säsongens charmigaste lag i FA-Cupen.

Av fler än bara en anledning…

FA-Cupen har för vana att bjuda på solskenshistorier. Den här säsongen hittar vi en – i Blyth Spartans. Laget spelar till vardags i Evo-Stik Northern Premier League, Englands sjunde division, och lyckades skrälla sig hela vägen till den tredje omgången.

Det finns en förklaring till det.

Valde bort proffslivet

Han heter Robbie Dale, är 30 år gammal och jobbar till vardags som krögare på sin mammas pub, The Blacksmiths, i Newcastle. Dale har gjort mål i samtliga omgångar i FA-Cupen, förutom i den andra mot Hartlepool United. Och på lördagen såg han ut att bli odödlig då han stänkte in både 1-0 och 2-0 mot Championship-laget Birmingham i den tredje omgången. Blyth förlorade dock med 2-3 men Robbie Dale såg alltså till att bli omskriven. Och det kom knappast som en överraskning. Han kallas nämligen ”Englands bäste spelare som aldrig blivit proffs”.

Dale har flera gånger erbjudits provspel i större klubbar men alltid tackat nej. Anledningen: Han tycker inte fotboll är särskilt kul.

– Jag är väldigt slapp som person och det har nog legat mig i fatet vad gäller fotbollen. Jag har fått flera kontraktsförslag, men jag trivs med att vara krögare och ser fotbollen som en hobby. Det kanske folk har svårt att köpa, men det är så jag är. Jag njuter av livet, tar inte mig själv på så stort allvar, vilket förmodligen syns på fotbollsplanen också. Visst hade jag säkert gillat att vara proffs, men då hade någon behövt ge mig det livet på ett silverfat. Vissa av mina kompisar skrev brev till klubbar, ringde dem och vädjade om att bli värvade. De skaffade till och med agenter. Själv har jag aldrig brytt mig. Jag har aldrig skrivit brev till en klubb eller bett om att få provspela. Jag tar saker som de kommer. Kanske kommer jag ångra mig i framtiden, tänka att jag borde pressat mig själv hårdare, men samtidigt … jag är inte sådan som person, säger Dale i en intervju med The Telegraph.

Följs nu av Luis Figo

När Dale var 16 år tröttnade han på fotbollen. Men år 2004 hade Blyth Spartans kort om folk inför en match – och övertalade honom att spela. Sagt och gjort: Dale snörade på sig dojorna, gjorde hattrick, fortsatte sedan spela och gjorde sedan 36 mål för Blyth den säsongen.

Det var då Oxford ville värva honom, men Dale valde att stanna kvar i Blyth och fortsätta jobba som krögare på sin mammas pub.

Inför lördagens match mot Birmingham stod Dale bakom bardisken på The Blacksmiths och serverade öl. När plikten kallade snörade han alltså på sig dojorna och gjorde två mål mot Birmingham.

I morgon, söndag kommer han att hålla baren öppen igen.

Och hans lagkamrater lär se till att pallra sig dit – annars riskerar de nämligen böter. Under lördagen har en bild föreställande Blyth Spartans interna bötesregler spridits i sociala medier. Den visar att bland annat att spelare får böta 5 pund om de missar en match, 2 pund om de pissar i duschen – och 10 pund om de inte dyker upp på lagets utekvällar…

Intresset för Blyth Spartans var under lördagen så stort att till och med förre storspelaren Luis Figo fattade tycke för laget och följde dem på Twitter.

Se highlights från matchen mot Birmingham här!

FAKTA

Hela Blyths böteslista

Missad match: 5 pund

Sen ankomst till match: 5 pund

Sen ankomst till samling för bortamatch: 5 pund

Missad träning: 2,5 pund

Inga flip-flop i duschen: 2 pund

Använda någon annans duschtvål: 1 pund

Använda mobiltelefonen efter 13.30 på lördagsmatcher och 18.30 på veckodagarnas matcher: 2 pund

Kissa i duschen: 2 pund

Att inte använda skjorta: 2 pund

Lämna ett klädesplagg vänt ut och in: 0,5 pund per plagg

Att inte dyka upp på utekvällarna: 10 pund

ARTIKELN HANDLAR OM