Varnade Liverpool – sedan klev han fram

...men bestals sedan på rampljuset – av sin egen idol

1 av 3 | Foto: REUTERS
FOTBOLL

Han varnade Liverpool inför matchen.

I den 39:e minuten tryckte 100-kilosbjässen Adebayo Akinfenwa in 1-1 mot sitt eget favoritlag.

Sedan bestals han på rampljuset – av sin egen idol.

Det hade pratats om två saker inför FA-cupmötet mellan AFC Wimbledon och Liverpool. Dels: Det klassiska mötet för 27 år sedan då Wimbledon FC – då kallat ”The Crazy Gang” – chockvann finalen på Wembley. Dels: Adebayo Akinfenwa, även kallad ”världens störste fotbollsspelare”.

”Kommer att fira”

Inför matchen lovade 32-åringen – som väger över 100 kilo och som enligt egen utsaga lyfter 175 kilo i bänkpress – att göra allt han kan för att näta mot Liverpool, trots att han hyser stora känslor för klubben.

– Eftersom jag är Liverpool-supporter finns det tre känslor man vill uppleva i livet: Att spela för dem, att spela mot dem eller att göra mål mot dem. Nu har jag chansen att bocka av två av tre. Och i så fall skulle jag fira målet. Jag har till och med förberett en liten dans, sa ”The Beast”.

Välte Mignolet

I den 36:e minuten var det dags. Hemmalaget fick en hörna, Adebayo Akinfenwa gick upp i en luftduell med Liverpool-målvakten Simon Mignolet, knockade belgaren till marken – och petade in bollen i mål.

Det betydde dock ”bara” 1-1 då Steven Gerrard – som nyligen meddelat att han lämnar Liverpool för spel i amerikanska MLS i sommar – tidigare öppnat målskyttet fram till 1-0.

Halvvägs in den andra halvleken fastställde sedan ”Captain Fantastic” slutresultatet 2-1, tog Liverpool vidare i FA-cupen – och bestal därmed Adebayo Akinfenwa på rampljuset. Men Wimbledon-anfallaren lär inte vara alltför besviken över resultatet då Steven Gerrard är hans stora idol.

Däremot tvingas han bittert konstatera att det inte blev något tröjbyte med Liverpools kapten. Gerrard gav nämligen sin tröja till en supporter.

– Vi visade väldigt bra karaktär. Det här var en väldigt tuff match för oss och jag vill passa på att gratulera AFC Wimbledon för sin fina insats, säger Liverpool-tränaren Brendan Rodgers efteråt.

■ ■ ■

I måndagens andra FA-cupmatch tappade Tottenham en 1-0-ledning borta mot Burnley. Därmed väntar omspel i uppgörelsen mellan de båda Premier League-lagen.

Se Akinfenwas mål här! (OBS! Extern länk)

FAKTA

Lottningen till fjärde omgången

Southampton/Ipswich v Crystal Palace

Cambridge United v Manchester United

Blackburn v Swansea

Chelsea v Millwall/Bradford

Derby v Scunthorpe/Chesterfield

Preston v Sheffield United

Birmingham v West Brom

Aston Villa v Bournemouth

Cardiff v Reading

AFC Wimbledon/Liverpool v Bolton

Burnley/Tottenham v Leicester

Brighton v Arsenal

Rochdale v Stoke

Sunderland v Fulham/Wolves

Doncaster/Bristol City v Everton/West Ham

Manchester City v Middlesbrough

AFC Wimbledon–Liverpool 1–2 (1–1)

0–1 Steven Gerrard (12), 1–1 Adebayo Akinfenwa (36), 1–2 Steven Gerrard (62).

Publik: 4784.

Burnley–Tottenham 1–1 (0–0)

0–1 Nacer Chadli (56), 1–1 Sam Vokes (73).

Publik: 9348.

ARTIKELN HANDLAR OM