Manchester United sparkar dansken efter grova övertrampen

1 av 2
Torben Aakjaer. Foto: Facebook
FOTBOLL

Torben Aakjaer har gjort sitt som scout i Manchester United.

Efter att klubben tipsat om en ström av rasistiska kommentarer på danskens Facebook-konto har man valt att sparka honom.

”Det här är hardcore-romer från Rumänien, Bulgarien etc. Ingen nåd bör visas”, skriver han om en tiggare enligt The Guardian.

En uppdatering från Aakjaers konto.

Aakjaer har jobbat som scout för Manchester United sedan 2011 och har regelbundet varit på plats vid Uniteds träningsanläggning för att diskutera värvningar.

Den tiden är nu över.

Aakjaer sparkas av klubben efter en intern utredning om rasism. United hade tipsats om en ström av rasistiska kommentarer från Aakjers Facebook-konto.

Bland annat fanns enligt The Guardian kommenterar om att stänga Danmarks gränser och att det borde sättas ”extra personal vid gränsen så att all östeuropeisk smuts och sk** kan hållas borta”.

”Jag generaliserar”

På Aakjaers Facebook-konto fanns även ett foto på sex grisar med bildtexten ”det är dags att släppa loss våra hemliga vapen mot Islamisterna”.

Vid ytterligare en uppdatering på kontot verkar Aakjaer till synes gotta sig i en nyhetsartikel om en person som hällt vatten över en tiggares huvud i Köpenhamn. När en annan Facebook-användare ifrågasätter Aakjaers åsikt svarar den förre United-scouten:

”Du måste vara för integrerad i den röda Köpenhamnsmaffian om du inte tycker att all den där östeuropeiska smutsen och sk** behöver en spark i röven över gränsen. Ja, i såna här fall generaliserar jag. Det här är inte en hårt arbetande polack på en byggplats eller en tjeckisk taxichaufför. Det här är hardcore-romer från Rumänien, Bulgarien etc. Ingen nåd bör visas. Jag gillar inte våld men ett glas vatten skadar ingen”.

Den danska scouten stängdes till en början av i väntan på intern utredning på beslut av klubben. Senare kom beslutet att han sparkats.

– Klubben tog emot bevis från tidningen The Guardian, inledde en utredning och har nu sagt upp allt samarbete med Herr Aakjaer. Manchester United tillåter inte sådant här beteende, skriver klubben i ett uttalande.

”Jag är chockad”

Aakjaer bekräftar att kontot tillhör honom och att vissa av kommentarerna stämmer. Men han förnekar att han använt rasistiska eller aggressiva termer, speciellt ”smuts och skit” när han refererat till östeuropéer.

I en diskussion om Charlie Hebdo-attacken i Paris kommenterar en av Aakjaers vänner att han hoppas Frankrike kommer att ”kasta ut resten av all skit de har i sitt land”.

Då svarar Aakjaer: ”Kunde inte hålla med mer. Låt oss hoppas att andra länder, även vårt älskade Danmark, följer det exemplet”.

Detta är en av kommentarerna som dansken erkänner är hans, men vill betona att han talade om terrorister och inte vanliga muslimer.

– Jag anser att vi borde stänga gränserna, precis som många andra danskar gör, men jag skulle aldrig använda såhär aggressivt språk. Jag skulle aldrig skriva ”smuts” eller ”skit”. Jag har aldrig skrivit något rasistiskt och det här låter inte som jag. Jag är inte alls rasist och jag är chockad. När jag hör detta skickar det ett annat budskap än vem jag egentligen är, säger Aakjaer till The Guardian.

Vidare hävdar han att kontot kanske hackats ”av någon som inte gillar mig eller Manchester United”.

ARTIKELN HANDLAR OM