Får 354 000 per dag för luftkandidaturen

Du ombeds bidra – hit går pengarna

Foto: TT
Ginola.
FOTBOLL

Fotbollsvärlden har våndats med Sepp Blatter vid rodret men nu lanseras en motkandidat som talar om transparens.

Samtidigt lägger David Ginola 4,6 miljoner kronor i egen ficka för luftslottet som är hans kandidatur.

Av 28 miljoner kronor som världens fotbollsfans uppmuntras att bidra med.

Sepp Blatter ställer återigen upp för omval till presidentposten för fotbollens högsta styrande organ Fifa. Men trots att 78-åringen är hårt kritiserad och anklagas för korruption kring utnämningarna av Ryssland (2018) och Qatar (2022) som VM-arrangörer saknas i skrivande stund seriösa utmanare.

På fredagen chockade plötsligt fransmannen David Ginola fotbollsvärlden genom att förkunna att han kandiderar till presidentposten. 47-åringen kallade till en stor presskonferensen som utvecklades till en fars när den förre Tottenham-spelaren inte kunde svara på en enda fråga om Fifa.

Kan ingenting om Fifa

Fransmannen misslyckades bland annat med att namnge en enda person i Fifas exekutiva kommitté, där bland annat hans motkandidat Sepp Blatter ingår.

– Jag måste lära mig mycket mer om Fifa, sa Ginola till AP.

Nu presenterar engelska tidningen The Guardian uppgifter som kanske förklarar Ginolas märkliga kandidatur. 47-åringen har själv ersatts med tre miljoner kronor från ett spelbolag för att genomföra kampanjen som pågår fram till deadline den 29 januari.

– Jag måste få betalt eftersom jag inte är en fotbollsspelare längre, säger Ginola till AP.

Men det är inte allt. Tillsammans med spelbolaget har en öppen insamling startats där fotbollsfans som vill stödja kampanjen uppmuntras att bidra med pengar. I skrivande stund har drygt 3,1 miljoner kronor redan kommit in med målet att samla ihop 28 miljoner kronor. Men vad ska då de pengarna gå till?

Enligt The Guardian kommer bara de första dryga tolv miljoner kronorna att gå till Ginolas kampanj. Av de resterande 16 går 1,2 miljoner till ”säkerhetsutgifter”, sju miljoner till reklamutgifter, två miljoner till PR-firman och ytterligare 1,6 miljoner kronor till Ginola själv.

1,6 miljoner kronor från fansens pengar till David Ginola som tjänade en förmögenhet under sin fotbollkarriär med lönekravet på 37 miljoner kronor om året när han var 33 år och skrev på för Aston Villa.

Har inga förbund bakom sig

Pengarna ska hjälpa Ginola att övertyga fem av Fifas 209 nationsförbund att nominera honom som kandidat till presidentposten innan den 29 januari. När fransmannen ombads att namnge ett förbund som officiellt kommer stödja honom var svaret:

– Det är en bra fråga. Ni kommer förhoppningsvis veta inom de kommande dagarna. Det första jag måste göra är att få fem förbund innan slutet av januari och det blir mitt huvuduppdrag. Det blir inte lätt och jag förstår det.

Men det räcker inte. Ginola måste också bevisa att han varit aktiv inom fotbollen minst två av de fem senaste åren. Enligt The Guardian var Ginolas senaste roll inom fotbollen ett arbete som internationell kampanjarbetare för Englands VM-kandidatur till 2018. Ett uppdrag som avslutades 2010.

När 47-åringen talade om hans viktigaste punkter inför ett eventuellt uppdrag som Fifa-president räknade han upp tre saker: Transparens, demokrati och jämställdhet.

Nu har David Ginola 13 dagar på sig att övertyga fem nationsförbund om att det räcker för att han ska vara en lämplig ledare för världens största och mäktigaste fotbollsorganisation. Sedan ska han också lyckas hitta ett par fotbollsuppdrag till han haft de senaste fem åren.

Annars kommer de 28 miljoner kronor fans över hela världen vid det laget ha samlat ihop vara helt bortslösat. Samtidigt som David Ginola går därifrån med 4,6 miljoner kronor i egen ficka för 13 dagars jobb. Det är 354 000 kronor om dagen för ett PR-uppdrag på fotbollsfansens bekostnad.

FAKTA

David Ginola

Ålder: 47 år

Klubbar:

1985-88: Toulon

1988-90: RC Paris

1990-92: Brest

1992-95: Paris Saint-Germain

1995-97: Newcastle United

1997-2000: Tottenham Hotspur

2000-02: Aston Villa

2002: Everton

Landskamper: 17 (3 mål) för Frankrike

ARTIKELN HANDLAR OM